Brieven

Brieven nrc.next 9/10/2019

Prostaatkanker

Pechgevalletje

Ik heb dezelfde ervaring als Rob Trip: ook ik had een huisarts die preventief geen PSA-onderzoek wilde doen (Laat patiënt bepalen, 9/10). „Als u klachten heeft is het vroeg genoeg”, was zijn antwoord op mijn verzoek om een test. Toch ben ik blijven aandringen. Ik kreeg uiteindelijk een onderzoek en werd op basis daarvan doorverwezen naar de uroloog. Die stelde een agressieve vorm van prostaatkanker vast. Ik werd geopereerd en ben genezen. „Meneer, u zou een pechgevalletje geweest zijn als u niet zelf doorgezet zou hebben”, zei de uroloog. Huisartsen met het beleid van wachten tot er klachten zijn, zouden eens moeten luisteren naar mensen zoals Trip. Mijn advies: mannen, laat je niet wegsturen bij dit soort huisartsen.

Noodbevel

Vier rijen dik tractoren

Bij de protestactie van Extinction Rebellion, maandag in de omgeving van het Rijksmuseum in Amsterdam, werden ruim negentig demonstranten aangehouden. Dat gebeurde nadat zij weigerden om de weg te verlaten (Noodbevel maakt einde aan wegblokkades bij klimaatdemonstratie Amsterdam, 8/10). De wegblokkade werd door de politie opgeheven nadat een officieel noodbevel was gegeven. Ik vroeg me af: waar was dat noodbevel van het geweldige gezag toen de boeren vorige week vier rijen dik met tractoren over de snelweg naar Den Haag reden? (ANWB: Drukste ochtendspits ooit door tractoroptocht naar Den Haag?, 2/10).

Koerden

Ad-hocpolitiek

Het besluit van Trump om de Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken, is geen verrassing (De risico’s van een Turkse invasie in Noord-Syrië, 8/10). Van een koerswijziging in zijn beleid is geen sprake; er is nooit enig consistent beleid geweest. Zijn politiek wordt gekenmerkt door ad-hocbesluiten, typerend voor een man wiens bewegingen sterk lijken op die van een ongeleid projectiel. Dat de Koerden het slachtoffer zijn, is buitengewoon triest. Als volk zonder eigen staat zijn ze een pion in het schaakspel van buitenlandse mogendheden. Geofferd, indien nodig. Trekken wij ons het lot van de Koerden aan? Afgaande op de berichtgeving in de media krijg ik de indruk dat wij ons meer zorgen maken over de gevolgen die Trumps besluit voor de veiligheid van ons land heeft. Bijvoorbeeld hoe het nu gaat met de IS-strijders die door de Koerden worden bewaakt. Tja, er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken wat er gebeurt wanneer de cipier wordt ontslagen en de deur van de gevangenis wordt opengezet.

Advertenties

Wees zuinig op imago

Deze krant heeft gelukkig erg veel ruimte voor artikelen over het klimaat en het verlagen van de CO2-uitstoot. Kennelijk vindt de krant dit belangrijk, en dat is goed. Maar een ‘groene krant’ is NRC nog niet. Kijk maar eens naar de advertenties, een verdienmodel voor de krant. 8 oktober een advertentie van een kwart pagina van webwinkel One day only om voor 159 euro naar Wenen te vliegen om daar twee dagen te vertoeven. Vorige week ging het om Rome en Venetië. Prachtige bestemmingen natuurlijk, maar is dat wat NRC wil uitdragen? Gaat u straks ook reclames maken voor roken of xtc? Dit raakt uw imago. Wees daar zuinig op, NRC.

Vleesindustrie

Sprookje over vlees is uit

Vorige week maakte het RIVM bekend dat een vleesbacterie tot menselijke doden leidde (Drie doden en miskraam door besmette vleeswaren, 5/10). De vleessector wil mensen doen geloven dat het om incidenten gaat, maar de schandalen in de vleesindustrie zijn niet meer op één hand te tellen. De vleessector is doorgeslagen. Dieren houden en dieren slachten is lopendebandwerk geworden. Niemand voelt zich nog verantwoordelijk voor het dierenwelzijn. Voor de gezondheid van mensen evenmin. Consumenten zijn aan zet om dit zieke systeem te stoppen. Verander het eetpatroon, want geloven dat het wel meevalt is niet meer te rechtvaardigen. Dat sprookje bestaat niet meer.