Brieven

Brieven

Foto ANP
Foto ANP

Ik ben dol op vuurwerk. Als kind kwam mijn vader begin december al met een grote zak knalspul thuis, waar ik me eindeloos mee vermaakte. Nu staat consumentenvuurwerk ter discussie (Kamer verwacht meer van kabinet tegen vuurwerk, 9/10). Ook ik ben niet echt gecharmeerd van de mensen die onze gewaardeerde agenten en hulpverleners met vuurwerk bekogelen. Behalve vuurwerkliefhebber ben ik ook vegetariër, en Milieudefensielid. En juist als lid van Milieudefensie viel mij iets op. In de milieudiscussie gaan plastic tasjes in de ban, worden peuken geraapt, en blijkt het zeer urgent de onvoorstelbare plastic vervuiling tegen te gaan. Maar wat is het geval? Mijn geliefde vuurwerk blijkt een hoop plastic te bevatten. In de meeste vuurpijlen zit een hardplastic koker, de aandrijving, en een plastic kap. Die worden weggeschoten. Sommige vuurwerkpakketten schieten in een paar seconden tot wel 500 plastic dopjes weg. Die dopjes vind ik doorgaans tot half juli nog in mijn tuin. Rond de jaarwisseling schieten we voor ons kleurrijke schouwspel dus niet alleen voor miljoenen euro’s vuurwerk de lucht in, maar we slingeren ook nog in één keer een onvoorstelbare hoeveelheid plastic het milieu in!

Daarom mijn oproep: let op het plastic bij het kopen van vuurwerk. Er zijn zat soorten vuurwerk die het prima doen, maar geen plastic bevatten. Ik heb alvast een paar pakjes touwbommen besteld.