Twee doden bij aanslag synagoge Halle, beelden online uitgezonden

De politie heeft een verdachte opgepakt. De dader wilde de synagoge en een joodse begraafplaats binnendringen.

Een politieagent in de buurt van het incident.
Een politieagent in de buurt van het incident. Foto Sebastian Willnow/AP

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in het Duitse Halle zijn woensdag twee mensen omgekomen. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt. Volgens Duitse media gaat het om een man en een vrouw. Ook raakten twee mensen ernstig gewond. De dader vluchtte na de aanslag met een auto. Na ruim een half uur kon de politie een verdachte aanhouden. Er is urenlang gezocht naar een mogelijke handlanger, maar het lijkt erop dat de dader alleen handelde.

De voorzitter van de joodse gemeenschap in Halle zegt tegen Der Spiegel dat een zwaarbewapende man heeft geprobeerd de synagoge binnen te dringen. Op het moment van het incident waren ruim zeventig mensen in het gebedsgebouw aanwezig voor de viering van Jom Kippoer, de belangrijkste feestdag binnen het jodendom. Ooggetuigen zeggen tegen de krant Bild dat de dader ook heeft geprobeerd een joodse begraafplaats binnen te komen.

Beide lukte de dader niet, waarna hij op straat begon te schieten. Hij schoot een vrouw dood in de buurt van het kerkhof en een man in een dönerzaak.

Livestream op Twitch

Verschillende media maken woensdagavond melding van een video die door de dader gemaakt zou zijn. Hij zou zijn daad via een livestream hebben uitgezonden op het gameplatform Twitch. De man spreekt zich in de video uit tegen feminisme, massa-immigratie en het jodendom. De beelden zijn geverifieerd door het International Centre for the Study of Radicalisation, een denktank die onderzoek doet naar radicalisering en politiek gemotiveerd geweld. Ook heeft Twitch-eigenaar Amazon bevestigd dat de aanslag is uitgezonden op het platform.

Lees ook: Antisemitisme in Europa: een veelkoppig monster

De actie doet denken aan de zeer dodelijke aanslag in de Nieuw-Zeelandse plaats Christchurch. De 28-jarige extreem-rechtse schutter die hier in maart vijftig mensen doodschoot, zond zijn daden ook live uit, maar dan via Facebook. Bij beide aanslagen gebruikte de dader een helmcamera.

Beveiliging opgeschroefd

De autoriteiten riepen inwoners van Halle woensdag urenlang op niet de straat op te gaan, ook kinderen moesten binnen de muren van hun dagverblijven blijven. Rond 18.15 uur stelde de politie dat inwoners van Halle geen acuut gevaar meer lopen. De politie heeft woensdag ook de bewaking van synagoges in grote steden als Leipzig, Dresden en Berlijn opgeschroefd. Ook treinstations en luchthavens werden extra beveiligd.

De federale politie heeft het onderzoek naar de schietpartij op zich genomen. Dit is gebruikelijk bij incidenten die een terroristisch oogmerk lijken te hebben. Volgens Der Tagesspiegel gaan de veiligheidsdiensten vooralsnog uit van een extreem-rechts motief. Dit is nog niet officieel bevestigd.

In Landsberg, 15 kilometer ten oosten van Halle, zijn woensdag ook schoten gelost. Hierbij zijn voor zover bekend geen arrestaties verricht, het is niet duidelijk of het om dezelfde dader of daders gaat als bij de schietpartij in Halle. Ook is vooralsnog onbekend of in Landsberg slachtoffers zijn gevallen.

Antisemitisme

In Duitsland en daarbuiten wordt geschokt gereageerd op de schietpartij. Bondskanselier Angela Merkel heeft de aanslag veroordeeld, zij spreekt haar solidariteit aan de joodse gemeenschap uit. In het Europees Parlement is een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij. Vicepresident van de Bondsdag Thomas Oppermann stelt dat „antisemitisme in Duitsland is omgeslagen tot antisemitische terreur”. Heiko Maas, minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat de schietpartij „ons in het hart treft”. Hij stelt dat er harder opgetreden moet worden tegen antisemitisme.

Twitter avatar ThomasOppermann Thomas Oppermann Wer es bisher nicht glauben mochte, weiß jetzt: Antisemitismus in DEU ist in antisemitischen Terror umgeschlagen. Das ist entsetzlich. Unsere Gedanken sind bei den Opfern und ihren Familien. Wir brauchen eine härtere Gangart der Sicherheitsbehörden gegen d. rechten Terror!#Halle
Twitter avatar HeikoMaas Heiko Maas 🇪🇺 Dass am Versöhnungsfest #YomKippur auf eine Synagoge geschossen wird, trifft uns ins Herz. Wir alle müssen gegen den Antisemitismus in unserem Land vorgehen. In diesen schweren Stunden sind meine Gedanken bei den Toten und Verletzten, ihren Angehörigen und der Polizei. #Halle

De plekken waar de schietpartijen plaatsvonden: