VS leggen Chinezen reisbeperkingen op om onderdrukking Oeigoeren

Reisbeperkingen zijn opgelegd aan een onbekend aantal Chinezen die betrokken zijn bij „de detentie of het mishandelen” van de moslimminderheid in de regio Xinjiang.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Foto Peter Foley/EPA

De Verenigde Staten hebben reisbeperkingen opgelegd aan Chinese overheidsfunctionarissen die zijn betrokken bij „de detentie of het mishandelen” van Oeigoeren en andere moslimminderheden in de Chinese regio Xinjiang. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Wat de reisbeperkingen precies inhouden en aan hoeveel mensen die worden opgelegd, is niet duidelijk. Ook aan leden van de Communistische Partij en familieleden van de Chinezen zijn restricties opgelegd.

Lees ook: Komt dat zien! Het exotische land der Oeigoeren!

De reisbeperkingen volgen op restricties die de VS maandag oplegden aan acht Chinese bedrijven die actief zijn in surveillancetechnologie. Die bedrijven werden op een speciale sanctielijst gezet, ook vanwege mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren. Amerikaanse leveranciers hebben nu een vergunning nodig als zij naar de bedrijven willen exporteren. Dezelfde restricties zijn opgelegd aan twintig lokale Chinese overheidsinstanties.

‘Beschuldigingen zijn verzonnnen’

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei via Twitter dat de beschuldigingen „verzonnen” zijn. „We sporen de Verenigde Staten aan om hun fouten te herstellen en hun inmenging in Chinese interne aangelegenheden te stoppen”, aldus het ministerie.

Oeigoeren zijn een etnische minderheid in China. Volgens onderzoekers zitten één miljoen Oeigoeren gevangen in ‘heropvoedingskampen’ in de regio Xinjiang, in het westen van China. De Chinese regering heeft altijd beweerd dat deze kampen nodig zijn om extremisme in de regio aan te pakken.

Twitter avatar ChineseEmbinUS Chinese Embassy in US With the excuse of human rights, the US side has gone one step further today and announced visa restrictions on Chinese officials, after imposing sanctions on some Chinese organizations and companies yesterday. It seriously violates the basic norms governing international… 1/4