Verenigde Staten

Witte Huis verbiedt topdiplomaat te getuigen over Trump-Zelensky

De Amerikaanse regering heeft een hoge diplomaat verboden een getuigenis af te leggen in het afzettingsonderzoek naar president Trump. Dat heeft de diplomaat, VS-ambassadeur bij de Europese Unie Gordon Sondland, dinsdag via zijn advocaat laten weten. Sondland weet misschien meer over het mogelijke machtsmisbruik door president Trump. Sondland wilde op vrijwillige basis praten met een aantal onderzoeksgroepen van het Huis van Afgevaardigden die de mogelijkheden voor een impeachmentprocedure bekijken. Hij was niet gedagvaard, wat het ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijkheid gaf Sondlands voornemen te dwarsbomen. Het Huis liet dinsdag weten dat het Sondland nu alsnog gaat dagvaarden. Waarom de regering de vrijwillige getuigenis tegenhield, is niet direct duidelijk. (NRC)