Miltaire aanwezigheid aan grens Turkije en Syrië neemt toe

Turkije treft voorbereidingen voor een invasie in Noord-Syrië. Een kleine groep militairen zou de grens al zijn overgestoken, zegt een bron. Turkije ontkent.

Turkse militaire colonne in de Turkse plaats Kilis, nabij de grens.
Turkse militaire colonne in de Turkse plaats Kilis, nabij de grens. Foto Mehmet Ali Dag/Ihlas News Agency (IHA) via Reuters

De militaire aanwezigheid aan de grens tussen Syrië en Turkije neemt toe. Het Turkse leger treft voorbereidingen voor een invasie en de Koerden hebben iedereen in het gebied opgeroepen naar de grens te komen. Ook zijn zes Amerikaanse gepantserde militaire voertuigen naar de Syrische grensstad Kobani getrokken, mogelijk om een aanval daar te voorkomen.

Eerder op woensdag schreef persbureau Bloomberg op basis van een Turkse overheidsbron dat de eerste Turkse militairen dinsdagnacht de Syrische grens zijn overgestoken. Het zou gaan om een kleine groep Turkse militairen in het gebied tussen de Syrische dorpen Tal Abyad en Ras al-Ayn. Turkije ontkent bij zijn zuiderburen te zijn binnengevallen. De militairen hebben alleen een grensblokkade verwijderd, stelt een andere overheidsbron tegenover persbureau AP.

Lees ook: Komt er een Turkse invasie in Syrië, en zeven andere vragen over de afspraak tussen Trump en Erdogan

Erdogan: ‘Aanval is aanstaande’

De Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, zegt dat de voorbereidingen voor het militaire offensief in Noordoost-Syrië nog gaande zijn, meldt persbureau Reuters. De aanval is „aanstaande”, aldus de Turkse president Tayyip Erdogan. De Turkse regering wil een ‘veilige zone’ creëren in het noorden van Syrië, een strook van dertig kilometer breed vanaf de grens. De veelal Koerdische bevolking in dat gebied zou daarvoor moeten wijken.

De Koerden kondigden eerder aan zich te gaan verdedigen tegen een Turkse inval. „We vragen onze bevolking van alle etniciteiten om zich zo dicht mogelijk bij de Turkse grens te positioneren en zich te verzetten in deze politiek gevoelige tijd”, zei een woordvoerder van de lokale autoriteiten in Noordoost-Syrië. De Koerden hebben in het noordoosten een naamloze autonome regio uitgeroepen tijdens de burgeroorlog in Syrië. Dit gebied beslaat ongeveer een kwart van Syrië.

De Amerikaanse troepen trokken zich afgelopen maandag terug uit het gebied, waardoor Turkije de mogelijkheid heeft het gebied binnen te vallen. De Koerdische strijders en de Syrische Democratische Strijdkrachten speelden een belangrijke rol in de strijd tegen terreurgroep IS als bondgenoot van de Verenigde Staten.

Reacties

De Syrische regering zegt vastberaden te zijn de Turkse inval tegen te gaan, maar is tegelijk terughoudend. De regering zegt „zijn verloren zonen” te willen omarmen „als ze tot inkeer komen” - een verwijzing naar de Koerdische autonome regio.

De bondgenoten van de Syrische president Bashir Al-Assad, Rusland en Iran, hebben zich uitgesproken tegen het militaire ingrijpen van Turkije. De Iraanse president zei dat Turkije „alle recht” heeft om bezorgd te zijn over de veiligheidssituatie bij de zuidgrens, maar vraagt zijn Turkse ambtgenoot terughoudend te zijn. Iran heeft woensdag onaangekondigd een militaire oefening uitgevoerd nabij zijn eigen grens met Turkije.

Rusland heeft eerder kritiek geuit op het Amerikaanse besluit om zich terug te trekken. „Een dergelijke roekeloze houding ten opzichte van dit zeer gevoelige onderwerp kan de hele regio doen ontvlammen. Dat moeten we, koste wat het kost, vermijden”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.