Thuiskok

Balletjes en bites

Het is er niet echt het weer naar, maar voor de enthousiaste griller zijn hier twee borrelhappen van de barbecue. De gemene deler: spek. Want met spek is bijna alles lekker, of het nu ei, vis, chips, perzik, gehakt of blauwe kaas is. Wees gerust trouwens als je niet de regen in wil, deze hapjes kun je ook gewoon bereiden in de grillpan of de oven, al krijg je dan niet dezelfde lekkere rooksmaak.

Als je geen barbecue hebt, verwarm dan de oven op 180 graden. Meng voor de ballen het gehakt met de verkruimelde kaas, maple syrup en kruiden en draai er balletjes van ongeveer 35 gram van. Wikkel die in een plakje bacon. Zet koud weg tot je klaar bent om ze op de barbecue te leggen. Smeer de balletjes met een kwastje in met barbecuesaus voor een extra rokerige smaak. Hoeft natuurlijk niet. Ze gaan in totaal 45 minuten op de barbecue (of in de oven), draai halverwege om. Check één balletje op gaarheid voordat je ze allemaal serveert, samen met de rest van de barbecuesaus.

Snijd voor de bites de perziken in kwarten en wikkel een voor een in een plakje bacon. Plaats op de gril van je barbecue en gril ze kort rondom aan. Dit kan ook op de grillpan. Leg op een schaal en druppel er wat balsamicoazijn over.