Ontsnapt

Voortvluchtige tbs’er stelt in media eisen aan terugkeer naar Nijmeegse kliniek

De ontsnapte tbs’er Ronald van Z. probeert via de media met de tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen te onderhandelen over zijn terugkeer. Omroep Gelderland meldt dinsdagavond dat het door Van Z. is benaderd.

De tbs’er uit kritiek over de gang van zaken in de kliniek. Van Z. wil dat deze onder toezicht wordt geplaatst en eist dat de directeur patiëntenzorg en de behandelcoördinator aftreden. Hij zegt zich weer te melden als dat is gebeurd.

Van onderhandelingen met Van Z. kan geen sprake zijn, zegt een woordvoerder van de Pompestichting. „Hij is niet in de positie om welke eis dan ook te stellen en wordt hoe dan ook opgespoord.” De tbs-kliniek zegt geen contact te hebben met Van Z., een veroordeelde zedendelinquent die afgelopen vrijdag op de vlucht sloeg tijdens een begeleid fietsverlof.

Van Z. schrijft in mails aan Omroep Gelderland over vermeende misstanden, zoals het binnensmokkelen van drank, drugs en kinderporno in de Nijmeegse kliniek. Ook zou de instelling kampen met een personeelstekort, waardoor Van Z. nauwelijks behandeling zou krijgen.

De kliniek zegt uit te zoeken of het verhaal van het naar binnen smokkelen van verboden spullen waar is. „Mocht er wat aan de hand zijn, dan zullen we nadere maatregelen nemen.” De instelling wijst op het „strenge toegangs- en controlebeleid”. Bezoekers moeten door een detectiepoort en hun kleding en tassen worden gescand. Ook heeft de kliniek een apparaat dat verstopte mobieltjes kan vinden.

Van Z. is de derde tbs’er in korte tijd die de Pompekliniek wist te ontvluchten. In september verdween zedendelinquent Harry van E. tijdens een fietsverlof. Een andere tbs’er klom uit een raam en over een hek. Beide mannen werden snel gepakt. Zondag liet de Pompestichting weten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de ontsnappingen. (NRC)