Recensie

Recensie Muziek

De puls ontbreekt bij Barker, en dat is prima

Utility is een dubbel ironische titel voor een techno-album. Barker maakt wervelende, tintelende melodieën, met een boog van verwachting waarin de kickdrum ontbreekt. Het is dus allesbehalve functionele techno voor de benedenzaal van de Berghain, maar kleurrijke elektronische muziek voor de fans van Nick Höppner en Martyn. Utility klinkt futuristisch, verwachtingsvol, en ontroerend, ‘Experience Machines’ diep en trippy. In ‘Gradients of Bliss’ jaagt de zachte puls van shakers je richting dansvloer en zelfs op het dramatisch gedragen sluitstuk ‘Die Hards Of the Darwinian Order’ wordt zwaar en dof metaalgeluid nog ingehaald door strijkers. Daarna kom je tot de conclusie dat je de puls van de nacht eigenlijk helemaal niet mist. Daarin zit hem de dubbele ontkenning van de eerste soloplaat van Barker: de perfecte compositie van de rijkgeschakeerde melodieën maakt duidelijk hoe niet-doelgerichte dansmuziek toch opvallend doeltreffend kan zijn.