Recensie

Recensie Muziek

Danish String Quartet onder hoogspanning

In de aanloop naar Beethovens 250ste geboortejaar brengt het Danish String Quartet een reeks van vijf cd’s uit, Prism, waarop ze telkens een van Beethovens beroemde late kwartetten naast een Bach-fuga en een modern strijkkwartet plaatsen. Het eerste album, met Sjostakovitsj tussen Bach en Beethoven, werd in 2018 genomineerd voor een Grammy. Nu is Prism II verschenen, met Beethovens Strijkkwartet nr. 13, opus 130, inclusief de Grosse Fuge, waarvan het thema een voorafschaduwing heeft in Bachs Fuga in b klein uit het eerste boek van Das wohltemperierte Klavier – Beethovens obsessie in zijn late jaren. Op zijn beurt baseerde Alfred Schnittke zijn Derde strijkkwartet op Beethovens thema. Cerebrale programmeeracrobatiek? Geenszins. Prism II staat van begin tot eind onder hoogspanning en vormt een feest van herkenning en associaties, gespeeld met ziedende intensiteit. Pas volgend jaar april zijn de Denen weer in Nederland te beluisteren.