In beeld

Brandende banden en blokkades; Ecuador protesteert tegen bezuinigingen

Inwoners van Ecuador demonstreren al dagen tegen de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van president Lenín Moreno. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdagavond het reisadvies voor Ecuador aangescherpt. Het land heeft de kleur oranje gekregen, waarbij het advies geldt om alleen noodzakelijke reizen te laten doorgaan, en bijvoorbeeld niet naar het land op vakantie te gaan.

In Ecuador is het al dagen onrustig. Inwoners van het land demonstreren tegen de door president Lenín Moreno aangekondigde bezuinigingsmaatregelen, zoals hier op woensdag in de hoofdstad Quito. Burgers reageren vooral woedend op de afschaffing van de brandstofsubsidies. Daardoor zijn de dieselprijzen van de ene op de andere dag meer dan verdubbeld, waardoor ook de voedselprijzen zijn gestegen.
Foto Martin Berneti/AFP
De bezuinigingsmaatregelen worden doorgevoerd in ruil voor een lening van 3,8 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds eerder dit jaar. President Moreno wil onder meer het aantal medewerkers bij de overheid terugdringen en overheidstaken privatiseren.
Ivan Alvarado / Reuters
In alle grote steden van het land zijn de afgelopen dagen veel demonstraties geweest. Daarbij werden wegen geblokkeerd met brandende takken en stenen.
Martin Bernetti / AFP
Banden worden in brand gestoken om het verkeer in de steden te ontregelen.
Foto Ivan Alvarado/Reuters
De betogers trokken woensdag onder meer naar overheidsgebouwen in Quito. De scholen in Ecuador zijn al dagen dicht vanwege de protesten.
Foto Carlos Garcia Rawlins/Reuters
De oproerpolitie zette woensdag traangas in om de demonstranten te bestrijden. De noodtoestand is inmiddels in het land uitgeroepen. Die zal twee maanden van kracht zijn.
Foto Ivan Alvarado/Reuters
Vanuit het hele land trekken mensen naar de hoofdstad Quito. Woensdag werd daar een avondklok ingesteld op plekken rondom overheidsgebouwen. Die geldt in ieder geval tot 1 november.
Foto Ivan Alvarado/Reuters
Op andere plekken in het land werden militairen door de demonstranten vastgehouden. Vooral stenen en brandende takken worden ingezet om wegen te blokkeren.
Foto Dolores Ochoa/AP
Honderden betogers werden in de afgelopen dagen opgepakt. President Moreno zei dinsdagavond ook zijn regeringszetel te verplaatsen van Quito naar havenstad Guayaquil vanwege de aanhoudende protesten.
Foto Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Ecuadoranen zijn al tientallen jaren gewend aan lage benzine- en dieselprijzen en pikken niet dat de subsidie is afgeschaft. De regering heeft al gezegd de verhoging niet terug te zullen draaien.
Martin Bernetti/AFP
Volgens president Moreno hebben de brandstofsubsidies, die al zo'n veertig jaar gelden, de economie verstoord. Daardoor zou het land zo'n 50 miljard euro zijn misgelopen.
Foto Rodrigo Buendia/AFP
Bij confrontaties tussen de demonstranten en de politie zijn ook tientallen agenten gewond geraakt.
Dolores Ochoa / AP
President Moreno, die sinds 2017 aan de macht is in het Zuid-Amerikaanse land, probeerde zelf ook met burgers in gesprek te gaan, zoals hier in de kustplaats Guayaquil.
Foto Santiago Arcos/Reuters
Supermarkten in de hoofdstad Quito zijn in de afgelopen dagen leeggehaald. Door de blokkade van wegen kunnen de winkels niet meer worden bevoorraad. Ook zijn tientallen winkeleigenaren opgepakt voor het illegaal verhogen van de prijzen.
Foto Santiago Arcos/Reuters
Volgens de minister María Paula Romo van Binnenlandse Zaken zijn de meeste demonstranten opgepakt vanwege vandalisme. Ambulances en politieauto's werden vernield.
Rodrigo Buendia/ AFP