Zetelroof

Oud-VVD’er Van Haga gaat zelfstandig door in Kamer

Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die twee weken geleden uit de VVD-fractie werd gezet, behoudt zijn zetel en begint een eenmansfractie. Daarmee is het kabinet zijn meerderheid kwijt.

In een brief aan VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff schrijft Van Haga dat hij het regeerakkoord blijft steunen. „Uiteraard steun ik het regeerakkoord en is er in principe geen risico voor het kabinet”, schrijft Van Haga, die werd aangeduid als ‘het 76ste Kamerlid’. Bij nieuwe voorstellen zal hij wel zijn eigen afweging maken.

Dijkhoff „betreurt” het dat Van Haga zijn „zetel rooft”. Hoewel Van Haga wel lid van de VVD wil blijven, heeft het hoofdbestuur van de partij besloten hem te royeren.

Twee weken geleden werd Van Haga uit de fractie gezet nadat hij in opspraak was gekomen omdat hij een pand bleek te hebben verbouwd zonder vergunning. Ook in 2018 was hij al negatief in het nieuws gekomen met zijn vastgoedactiviteiten. Toen bleek Van Haga de huurders van zijn Amsterdamse panden structureel slecht te behandelen. Ook stapte hij deze zomer met te veel alcohol op achter het stuur, waarop hij werd aangehouden.

Van Haga spreekt tegenover EenVandaag van een „duivels dilemma”. „Ik had een missie en dat was vechten namens de ondernemers tegen een onbetrouwbare overheid. En die missie is nog niet af.” (NRC)