Volkswoede over prijsstijging

Foto Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Felle protesten tegen de afschaffing van de subsidie op brandstof zorgen al dagen lang voor grote onrust in het Zuid-Amerikaanse Ecuador. De sfeer is zo grimmig dat president Moreno zijn regeringszetel heeft verplaatst. Indianengroeperingen, boeren, studenten, vrachtwagen- en taxichauffeurs, zijn boos over de brandstofmaatregel, die deel uitmaakt van een bezuinigingspakket. Zijn regering neemt de maatregelen in ruil voor een lening van het IMF van ongeveer 3,8 miljard euro. Ondanks alle volkswoede is de regering absoluut niet van plan de gehate brandstofmaatregel in te trekken. De indianenleider Jaime Vargas heeft aangekondigd deze woensdag met zo’n twintigduizend mensen naar Quito af te reizen voor een grote demonstratie tegen Moreno’s „neoliberale beleid”.