Start van verbouwing Tweede Kamer moet mogelijk worden uitgesteld

Stikstofregels

Het is onzeker of de omvangrijke verbouwing van het Binnenhof volgend jaar kan beginnen. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij overweegt de start van de renovatie uit te stellen tot de zomer van 2021.

Knops schrijft onder andere dat het „een grote opgave” is ervoor te zorgen dat op tijd ICT-voorzieningen en audiovisuele middelen beschikbaar zijn in de tijdelijke locaties waar de politici van de Eerste en Tweede Kamer naar zouden uitwijken. De verbouwing zou eigenlijk in de zomer 2020 moeten beginnen en vijf jaar duren.

Verder kunnen de nieuwe stikstofregels voor vertraging zorgen. De renovatie kan volgens Knops niet dusdanig aangepast worden dat de stikstofuitstoot „vermindert of gelijk blijft”. „Zelfs als het schoonste materiaal gebruikt zou worden.” Ook schrijft hij dat er krapte in de bouw is, waardoor er lange levertijden zijn voor bouwmaterialen.

Knops gaat de komende dagen nog eenmaal met alle betrokkenen om tafel zitten om de situatie te bespreken. „Zo spoedig mogelijk” moet duidelijk worden hoe de nieuwe planning eruit gaat zien.

De verbouwing van het Binnenhof verloopt moeizaam. Eerder werd architect Ellen van Loon aan de kant gezet omdat haar plannen niet overeenkwamen met die van de Kamer. Nu is architect Pi de Bruijn verantwoordelijk voor het ontwerp.