Nederlander (25) mag na maand Melilla uit

Spanje Een Nederlander die voor illegale vluchteling werd aangezien in de Spaanse exclave Melilla heeft zijn paspoort teruggekregen.

Hek tussen Marokko en Melilla.
Hek tussen Marokko en Melilla. Foto EPA

De Nederlander Karim Ouisam, die de Spaanse exclave Melilla niet kon verlaten omdat de autoriteiten zijn paspoort hadden ingenomen, heeft zijn identiteitsbewijs zondag teruggekregen. Hij komt nu naar Nederland, zegt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Bekenden van Marcouch in Melilla hielpen Ouisam. De burgemeester heeft de Nederlander gebeld nadat diens paspoort was teruggegeven.

Ouisam (25) werd op 3 september na een vakantie in Marokko op weg naar huis gearresteerd. Hij stond in de rij voor de boot van Melilla naar Málaga, toen hij door de politie werd aangezien voor een illegale migrant. De agenten zeiden dat zijn Nederlandse paspoort nep was en namen het in.

Ouisam belandde in de cel, zijn spullen werden ingenomen. Later kwam hij vrij en zwierf hij over straat, om vervolgens opgevangen te worden door kennissen van Marcouch. „Ik voel me een illegale vluchteling, terwijl ik dat helemaal niet ben”, zei Ouisam tegen NRC.

Naast Marcouch zetten Europarlementariër Kati Piri (PvdA) en het ministerie van Buitenlandse Zaken zich in voor de zaak van Ouisam. Volgens Marcouch heeft „druk van buiten” een rol gespeeld in dat de Nederlander zijn paspoort heeft teruggekregen. „Maar hij heeft geen enkele verklaring of excuses gekregen voor deze gang van zaken”, zegt de burgemeester. „Hij heeft ook niets op papier gekregen waaruit blijkt dat zijn paspoort is ingenomen.” Ouisam zelf was maandag niet bereikbaar.

Melilla, een klein Spaans grondgebied aan de Afrikaanse kant van de Middellandse Zee, is een veelgebruikt tussenstation voor jongeren uit Marokko die Europa willen bereiken. Ze klimmen de hekken over naar Melilla en trachten vandaar met boten naar het Spaanse vasteland te komen.