Recensie

Recensie Film

Een bleke sinterklaasfilm

Jeugdfilm Zwarte Pieten zonder raciale stereotypen, roetveegpieten: ‘De brief voor Sinterklaas’ volgt de wat laffe lijn van het Sinterklaasjournaal van vorig jaar.

Door een schrijnend pietentekort dreigt het sinterklaasfeest in het water te vallen in ‘De brief voor Sinterklaas’.
Door een schrijnend pietentekort dreigt het sinterklaasfeest in het water te vallen in ‘De brief voor Sinterklaas’. Foto Daniel Kroll

„Het ziet hier zwart van de mensen”, merkt een hulppiet op als hij de grote opkomst ziet na een oproep van Sinterklaas om meer Pieten. Er is namelijk een schrijnend pietentekort, zodat niet alle pakjes op tijd afgeleverd kunnen worden.

Die opmerking over het ‘zwart zien’ lijkt de positie van de makers weer te geven in het al jaren gepolariseerde pietendebat. Even ervoor klonk ook al het grapje „wat zie je bleek” tegen een Piet die wegens hoogtevrees niet door de schoorsteen durft.

De brief voor Sinterklaas, die volgende week concurrentie krijgt van Waar is het grote boek van Sinterklaas?, bevat een scala aan Pieten, van een inktzwarte schoorsteenpiet tot de op een klein roetveegje na ‘bleke’ Piet. In navolging van het Sinterklaasjournaal op televisie zijn raciale stereotypen beperkt: geen kroeshaar of dikke lippen. Een vrouwelijke Piet met felrode lippen heeft volgens de makers als excuus dat zij een vrouw is. Dit slappe excuus en haar steile haar zijn overduidelijk water bij de wijn. Gezien de bewuste provocaties in het scenario – ‘het ziet zwart’ – is dat toch een wat laffe houding in het hoog oplopende pietendebat.

Verder is het een standaard Sinterklaasfilm: het feest wordt bedreigd maar het komt op het nippertje goed!