Brieven

Brieven

Rob Trip adviseert mannen een PSA-test te laten doen om prostaatkanker op te sporen: „Laat je bloed prikken, bij twijfel moet je zelf in actie komen. Te veel huisartsen laten het erbij zitten.” (‘Er is een soort onverwoestbare opgewektheid in mij gevaren’, 5/10.)

De terughoudendheid van artsen om een PSA-test te laten doen, is wetenschappelijk gefundeerd.

De test is namelijk niet goed in staat om mannen met prostaatkanker te onderscheiden van mannen zonder prostaatkanker. En we hebben geen betere test, helaas.

Daarbij is het verloop van prostaatkanker onvoorspelbaar. Je kunt er ernstig ziek van worden en aan doodgaan, het kan ook zijn dat je er nooit iets van zult merken. Als je dus een PSA-test hebt laten doen en die is afwijkend, dan kan het zijn dat er prostaatkanker gevonden wordt en dat behandeling daarvan je leven heeft gered.

Het kan ook zijn dat er geen prostaatkanker gevonden wordt, of dat de prostaatkanker waar je voor behandeld bent, je nooit ziek gemaakt zou hebben. En dat je wel nare ingrepen hebt moeten ondergaan, die ook bijwerkingen kunnen hebben.

‘Baat het niet, het schaadt ook niet’, bestaat niet in de geneeskunde. Met je huisarts kun je erover praten.


huisarts, niet praktiserend