Atletiek

Ex-atlete roept Nike op te stoppen met Oregon Project

Kara Goucher, de voormalige atlete die de zaak rond de geschorste atletiektrainer Alberto Salazar in gang zette, zegt bij de BBC dat het Nike Oregon Project (NOP) per direct moet stoppen. Goucher, die onder Salazar trainde van 2004 tot 2011, adviseert Nike opnieuw te beginnen met het trainingsproject. „Het is duidelijk dat wat er rond deze zaak is gebeurd, niet overeenkomt met ons streven naar een schone sport. Maak er daarom een einde aan, huur nieuwe, betrouwbare coaches in en geef het een herstart.”

Goucher had ook een advies aan Sifan Hassan, de Nederlandse atlete die op het WK in Doha de 1.500 meter en 10 kilometer won, en deel uitmaakt van het NOP. „Laat ze haar woede richten op Salazar en niet boos zijn op de hele wereld.”

Verder stelt Goucher dat alle eerdere dopingtesten van atleten van Salazar moeten worden overgedaan. „Pas dan weten we wie wel of niet betrokken is geweest. En vervolgens kunnen we bepalen wie er nog meer een straf behoort te krijgen. Ik ken genoeg atleten die niets hebben misdaan. Ook voor hen is het van belang dat er duidelijkheid komt.”

Salazar werd vorige week voor vier jaar geschorst door de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA, omdat hij onder meer heeft geëxperimenteerd met het verboden middel testosteron. (NRC/ANP)