Thuiskok.

Borreltijd

Vaste prik vroeger bij ons thuis: rond 16.00 uur op zaterdag- of zondagmiddag eens voorzichtig informeren bij mijn moeder of en hoe we gingen borrelen straks. En of ik dan mocht helpen bij het smeren van de toastjes, het vullen van de bakjes chips en het inschenken van de glazen fris, bier of wijn. Bijkomend voordeel was dat ik uiteraard alles eerst moest voorproeven.

Tegenwoordig zijn mijn weekenden zo onregelmatig vol gepland dat zo’n vast ritueel een beetje is weggezakt. Toch blijft de borrel een van mijn favoriete momenten van de dag. Je eerste glaasje wijn of blikje bier, een handje zoute nootjes, een krokant toastje met vettige tonijnsalade, een dun gesneden pittig worstje of blokjes oude kaas met mosterd en een gouduitje, wat muziek op de achtergrond, goed gezelschap en het leven is voor eventjes af.

Afgaande op mijn omgeving ben ik niet de enige die er zo over denkt, en toch valt het tegen hoeveel kookboeken er te vinden zijn voor de borrel. Dus kon je verwachten dat er een boek als Borreltijd, van foodblogger Susan Aretz (van smulpaapje.nl), zou verschijnen. Het bevat 70 recepten voor borrelhappen die verdeeld zijn over twaalf verschillende borrelplanken.

Er is voor ieder wat wils: een plank waarmee je je vrienden imponeert (denk aan aardappelpoffertjes met kaviaar), een streetfood-plank (empanadas en spring rolls), een plank met eten van de barbecue (sticky spareribs) en natuurlijk een plank met gezonde hapjes als courgetterolletjes. Sommigen plankjes zijn ook gelieerd aan een streek, zoals de Nordic plank met smörrebröd en de Nederlandse plank met worstenbroodjes en gevulde eieren. Achterin staan wat recepten voor cocktails en mocktails.

In vergelijking met andere kookboeken kunt u korte recepten verwachten. Dat zie ik als iets positiefs: het geheim van een fijne borrelplank zit hem niet in ingewikkelde bereidingen, maar in de aanschaf van goede ingrediënten. Haal je kaasjes bij de kaasboer, gedroogde worsten bij de slager en betaal wat meer voor luxere toastjes, dan is het al snel genieten geblazen.