Noodbevel maakt einde aan wegblokkades bij klimaatdemonstratie Amsterdam

Bij de actie in de omgeving van het Rijksmuseum werden ruim negentig demonstranten aangehouden. Zij weigerden om de weg te verlaten.

Demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion blokkeren het verkeer in Amsterdam.
Demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion blokkeren het verkeer in Amsterdam. Foto Romy Fernandez/AFP.

De protesten van klimaatactivisten in Amsterdam zijn voorbij. Tegen 21.00 uur meldde de politie dat alle wegblokkades van de activisten zijn opgeruimd. Nog circa dertig activisten zitten vast.

Eerder op de dag had burgemeester Femke Halsema een noodbevel uitgevaardigd om betogers die niet wilden vertrekken te verplaatsen naar het Westelijk Havengebied. Tientallen arrestanten werden met bussen verplaatst naar een afgelegen locatie binnen de gemeentegrens.

Een grote groep demonstranten negeerde het verbod van de Amsterdamse ‘driehoek’ van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie. Op het Museumplein mocht wel worden gedemonstreerd tot 19.00 uur. Groepen betogers kozen daarentegen voor het blokkeren van verschillende straten in de hoofdstad. Zeker een actievoerder had zichzelf vastgelijmd aan de straat. Hij moest door agenten los worden gemaakt met behulp van aceton, meldt Het Parool.

Lees ook: Wie zijn de ‘klimaatrebellen’ van Extinction Rebellion?

Een groep van ruim negenhonderd demonstranten voerde de hele dag actie bij onder meer het Rijksmuseum. Daarbij werd het verkeer geregeld geblokkeerd. Eerder op de dag werden al meer dan negentig demonstranten aangehouden in de omgeving van het museum, liet de politie van Amsterdam weten op Twitter. Dat optreden was volgens de politie nodig om de veilige doorstroming van het verkeer te garanderen.

Acties in meerdere steden

De demonstratie is een initiatief van actiegroep Extinction Rebellion, die in 2018 in het Verenigd Koninkrijk werd opgericht. De groep heeft voor deze week in meer dan zestig steden acties aangekondigd. Dat gebeurde maandag in onder andere Melbourne, Wenen, Madrid en Berlijn.

Halsema verbood de Amsterdamse actie van Extinction Rebellion vorige week. Volgens haar zouden de demonstranten de nooduitgangen van het Rijksmuseum en eventuele hulpdiensten hinderen, net als de bewegingsvrijheid van Amsterdammers. De burgemeester wees daarom het Museumplein aan als plek om te demonstreren.