Longartsen willen totaalverbod op e-sigaretten in Nederland

De Nederlandse beroepsvereniging voor longartsen heeft recent meer meldingen van klachten binnengekregen van rokers van e-sigaretten.

Dampen of ‘vapen’ wordt in sommige landen gepropageerd als een alternatief voor tabak.
Dampen of ‘vapen’ wordt in sommige landen gepropageerd als een alternatief voor tabak. Foto iStock

Nederlandse longartsen willen dat er een verbod komt op e-sigaretten. Eerder was de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) nog terughoudend met het pleiten voor een dergelijk verbod. De beroepsvereniging zegt daar nu van terug te komen omdat zij van rokers en artsen meer signalen van longklachten onder gebruikers heeft binnengekregen.

Zo ziet de beroepsvereniging een toename van het aantal Nederlandse patiënten dat na het ‘vapen’ met longklachten bij een longarts terechtkomt. Het aantal rokers van e-sigaretten met klachten steeg recent van drie naar acht, zo rapporteerden 1.100 ondervraagde longartsen recent in een enquête van de beroepsvereniging. Een van die patiënten belandde met klachten op de intensive care. Ook hebben zich recent meer gebruikers met longklachten bij de NVALT zelf gemeld.

Lees ook: Hoe schadelijk is de e-sigaret?

„In meer dan twintig landen bestaat al een verbod op dergelijke sigaretten”, zegt NVALT-voorzitter Leon van den Toorn. De consensus onder Europese longartsen is sinds kort dat e-sigaretten beter niet gebruikt kunnen worden, stelt Van de Toorn. Voor een geheel verbod op e-sigaretten is Nederland echter afhankelijk van de Europese Unie.

De beroepsvereniging kijkt samen met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) naar de mogelijkheden voor een Nederlandse regulering. Blokhuis wil dat de regels die voor gewone tabaksproducten ook voor e-sigaretten gaan gelden. Dat houdt onder meer in dat, als de Tweede Kamer akkoord gaat, e-sigaretten vanaf 2022 alleen nog maar in een neutrale verpakking verkocht mogen worden. Het ministerie van Volksgezondheid doet nog onderzoek naar de langetermijngevolgen van het gebruik van e-sigaretten.

Ontstekingen in slijmvlies

Gebruikers van e-sigaretten ademen vloeistofdampen in, ook wel ‘vape’ genoemd. Die dampen zijn vaak voorzien van nicotine en een smaakje. Hoe schadelijk deze nieuwe vorm van roken precies is, is nog niet op grote schaal onderzocht.

Van den Toorn: „We weten niet precies wat er in e-sigaretten zit omdat er zoveel combinaties en soorten voorkomen. Maar we hebben uit voorlopig onderzoek gezien dat het roken ervan onder meer voor ontstekingen van het slijmvlies kan zorgen. Op lange termijn denken wij dat dit tot chronische gezondheidsproblemen kan leiden.”

Sinds enkele maanden is er in Nederland meer aandacht voor de e-sigaret, mede door de populariteit ervan in de Verenigde Staten. Vorige maand maakten epidemiologen in twee staten melding van 53 patiënten die ernstige longklachten hadden opgelopen, vermoedelijk door het gebruik van de sigaretten. De e-sigaret is in de VS vooral onder jongeren populair. De Amerikaanse supermarktketen Walmart kondigde eerder deze maand aan te stoppen met de verkoop van e-sigaretten zodra de huidige voorraad op is.