Klimaatactivisten bezetten verkeersader Amsterdam, negentig arrestaties

Honderden actievoerders houden het verkeer in Amsterdam tegen bij het Rijksmuseum. Ook in andere landen wordt gedemonstreerd.

Demonstranten van Extinction Rebellion worden een voor een gearresteerd.
Demonstranten van Extinction Rebellion worden een voor een gearresteerd. Foto Simon Lenskens

Klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion hebben maandag de Stadhouderskade in Amsterdam geblokkeerd. Honderden demonstranten bezetten de drukke verkeersader ter hoogte van het Rijksmuseum en hebben zo’n vijftig tenten opgezet. De politie kondigde rond 09.00 uur aan iedereen te arresteren die zich niet naar het Museumplein verplaatst. Rond 15.00 uur zijn meer dan negentig aanhoudingen verricht.

Een deel van de actievoerders zit op de grond en houdt elkaar vast. Ze zeggen pas weg te gaan als een van hun eisen is ingewilligd. Ze willen onder meer dat „de waarheid over het klimaat” wordt verteld en dat de netto-uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2025 op nul staat. Volgens de actiegroep doet de overheid niet genoeg om de klimaatcrisis tegen te gaan. Agenten maken de demonstranten een voor een los van elkaar, waarna ze de keuze krijgen gearresteerd te worden of hun actie voort te zetten op het Museumplein. De meesten kiezen ervoor aangehouden te worden.

Lees ook: Wie zijn de ‘klimaatrebellen’ van Extinction Rebellion?

Acties wereldwijd

Extinction Rebellion, een wereldwijde klimaatactiegroep die in 2018 in het Verenigd Koninkrijk werd opgericht, heeft voor deze week in meer dan zestig steden acties aangekondigd. Maandag zijn demonstranten de straat op gegaan in onder andere Melbourne, Sydney, Wenen en Madrid. In de laatste stad zijn drie demonstranten werden aangehouden. In Berlijn blokkeerden zo’n duizend actievoerders de centraal gelegen rotonde Grosser Stern. Ook kamperen activisten daar voor het kantoor van bondskanselier Angela Merkel.

In Londen heeft de politie 135 arrestaties verricht. Ook daar leggen actievoerders het verkeer stil; een methode die Extinction Rebellion al eerder toepaste om aandacht te genereren voor hun zaak. Zo bezetten grote groepen burgers in de Britse hoofdstad in april dit jaar straten, bruggen en pleinen om het verkeer te ontregelen. Toen werden over meerdere dagen ruim 1.100 demonstranten opgepakt.

Lees ook: Hoe de politie informanten werft onder klimaatactivisten

Politie wil deëscaleren

In Amsterdam verrichte de politie maandag niet lang nadat de blokkade werd opgeworpen rond 05.00 uur al „her en der” arrestaties. Agenten, die ook demonstratiemateriaal in beslag namen, traden naar eigen zeggen „gefaseerd op”; naarmate de ochtend vorderde, werden steeds meer arrestaties verricht. „Het optreden is primair gericht op de-escalatie en het duurzaam beëindigen van de blokkade en de veilige doorstroming van het verkeer”, aldus de politie op Twitter.

Een woordvoerder van de ANWB zegt maandag dat de actie „niet tot chaos” in de hoofdstad heeft geleid. Wel stond het verkeer ‘s ochtends rondom de Stadhouderskade en het Vondelpark een poosje vast, aldus de politie. De rest van de dag moeten autorijders rekening houden met lichte vertragingen. Mocht de blokkade deze middag standhouden, verwacht de politie dat het tijdens de avondspits weer vast komt te staan.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) verbood vorige week de actie van Extinction Rebellion. De demonstranten zouden volgens Halsema niet alleen de bewegingsvrijheid van Amsterdammers, maar ook de nooduitgangen van het Rijksmuseum en eventuele hulpdiensten hinderen. Van Amsterdam mag de actiegroep wel demonstreren op het Museumplein aan de andere kant van het Rijksmuseum, omdat protest daar voor minder overlast zorgt.

Melbourne, Australië:

Twitter avatar tamsinroses Tamsin Rose “Get up, get down. There’s a climate movement in this town.” Protest has moved to the high end shopping district on Collins St. @theheraldsun https://t.co/KbvAc76Bra

Berlijn, Duitsland:

Twitter avatar XRBerlin Extinction Rebellion Berlin 🌍 Die nächste Runde Rebell*innen ist an der #Siegessäule angekommen! #BerlinBlockieren #AufstandgegendasAussterben #ActNow #EverybodyNow https://t.co/WGVvZfS94t

Madrid, Spanje:

Twitter avatar xr_madrid Extinction Rebellion Madrid Estamos frente al Ministerio de Transición Ecológica para exigir que se, en efecto, se produzca una transición ecológica URGENTE Y REAL. #EmergenciaClimática #RebeliónClimática7o #Rebelión7oct
#InternationalRebellion @EsXrebellion https://t.co/LBhe66OtKE

Wenen, Oostenrijk: