Kabinet is meerderheid kwijt: ex-VVD’er Van Haga verder als eenmansfractie

Wybren van Haga, ‘het 76ste Kamerlid’, werd twee weken geleden uit de VVD-fractie gezet. Hij zegt dat hij het regeerakkoord blijft steunen.

Van Haga zegt zich geen zetelrover te voelen. De VVD heeft hem uit de fractie gezet. "Als ik zelf had besloten om weg te gaan had ik mijn zetel zeker ingeleverd."
Van Haga zegt zich geen zetelrover te voelen. De VVD heeft hem uit de fractie gezet. "Als ik zelf had besloten om weg te gaan had ik mijn zetel zeker ingeleverd." Foto Bart Maat/ANP

Het kabinet is zijn meerderheid kwijt: Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die twee weken geleden uit de VVD-fractie werd gezet, begint een eenmansfractie. Dat meldt EenVandaag maandag. Hoewel Van Haga wel lid van de VVD wil blijven, heeft het hoofdbestuur van de partij besloten hem te royeren.

In een brief aan Dijkhoff schrijft Van Haga dat hij het regeerakkoord blijft steunen. „Uiteraard steun ik het regeerakkoord en is er in principe geen risico voor het kabinet”, schrijft Van Haga, die werd aangeduid als ‘het 76ste Kamerlid’, in de brief. Bij nieuwe voorstellen zal hij wel zijn eigen afweging maken. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff „betreurt” het in een reactie dat Van Haga zijn „zetel rooft”.

Lees ook: De macht van het 76ste Kamerlid in het kabinet-Rutte III

Twee weken geleden werd Van Haga uit de fractie gezet nadat hij in opspraak was gekomen omdat hij een pand bleek te hebben verbouwd zonder vergunning. Ook in 2018 was hij al negatief in het nieuws gekomen met zijn vastgoedactiviteiten. Toen bleek Van Haga de huurders van zijn Amsterdamse panden structureel slecht te behandelen. Ook stapte hij deze zomer met te veel alcohol op achter het stuur, waarop hij werd aangehouden.

Lees ook het profiel: Pandjesbezitter Wybren van Haga voert politiek alsof het oorlog is

Van Haga besluit nu als eenling door te gaan. Hij spreekt tegenover EenVandaag van een „duivels dilemma”. „Ik had een missie en dat was vechten namens de ondernemers tegen een onbetrouwbare overheid. En die missie is nog niet af, dus daar wil ik in de Kamer mee doorgaan.” Hij voelt zich naar eigen zeggen geen zetelrover omdat de VVD hem uit de fractie heeft gezet. „Ik vind dan dat ik zelf mijn afweging mag maken. Dat is staatsrechtelijk ook helemaal in de haak.”

De Tweede Kamer telt vanaf nu vijftien fracties, twee ervan zijn van zelfstandige Kamerleden. In juli stapte Femke Merel van Kooten uit onvrede uit de fractie van de Partij voor de Dieren.