In beeld

Massale protesten tegen corruptie en werkloosheid in Irak

Sinds vorige week is het onrustig in sommige steden in Irak. Op dinsdag gingen overwegend jonge Irakezen de straat op om te protesteren tegen corruptie in het land en de hoge werkeloosheid. Veiligheidsdiensten grepen hard in, wat leidde tot zeker 110 burgerdoden.

In Irak wordt sinds vorige week dinsdag gedemonstreerd door overwegend jonge Irakezen. Zij willen dat er een einde komt aan de corruptie en hoge werkeloosheid in hun land.
Foto Hadi Mizban/AP
De demonstraties begonnen in de hoofdstad Bagdad, en breidden zich uit naar steden in het zuiden van het land. De Iraakse veiligheidstroepen treden hard op tegen demonstranten.
Foto Hadi Mizban/AP
De onrust onder demonstranten leidde zaterdag tot bloedige protesten. Daarbij kwamen achttien betogers om het leven. Eerder werd dat aantal nog op vijf geschat.
Foto Ali Abdul Hassan/AP
Iraakse veiligheidstroepen probeerden betogers uit elkaar te drijven door waterkanonnen in te zetten. Ook werd op sommige plekken met scherp op demonstranten geschoten.
Foto Ahmad al-Rubaye/AFP
Om verdere protestacties tegen te gaan werd donderdag in delen van het land een avondklok ingesteld. Ook het internet werd enkele dagen grotendeels geblokkeerd.
Foto Hadi Mizban/AP
Desondanks liepen de protesten ook zondagnacht uit de hand. In het oosten van Bagdad kwamen daarbij zeker vijftien mensen om het leven.
Foto Ahmad al-Rubaye/AFP
De demonstranten lijken geen deel uit te maken van een specifieke politieke beweging. Dit maakt het voor de regering moeilijk grip te krijgen op de protestacties.
Foto Thaier al-Sudani/Rueters
Naar schatting zijn sinds vorige week dinsdag door het hele land 110 betogers om het leven gekomen. De Verenigde Naties riepen zondag op tot bezinning.
Foto Anmar Khalil/AP
Behalve ruim honderd doden raakten ook nog eens zesduizend Irakezen gewond. Zij zullen de medische hulp krijgen die normaal gesproken aan politieagenten voorbehouden is.
Foto Wissm al-Okili/Reuters
Om tegemoet te komen aan de eisen van de demonstranten heeft de regering maatregelen aangekondigd. Zo krijgen nabestaanden van omgekomen demonstranten een schadevergoeding uitgekeerd.
Foto Ahmad al-Rubaye/AFP
Premier Adel Abdul Mahdi heeft naar aanleiding van de demonstraties toegezegd meer geld vrij te maken voor huisvesting voor arme Irakezen. Ook beloofde hij meer banen in de olie-industrie.
Foto Hadi Mizban/AP
Abdul Mahdi is sinds een jaar aan de macht. De onlusten vormen de eerste grote uitdaging van zijn premierschap.
Foto Ahmad al-Rubaye/AFP
De regering van Abdul-Mahdi heeft toegezegd dat agenten en veiligheidstroepen die „verkeerd hebben gehandeld” verantwoordelijk gehouden worden voor hun optreden. Het is onduidelijk of dat betekent dat er agenten vervolgd zullen worden.
Foto Ahmad al-Rubaye/AFP
De veiligheidssituatie in het land is sterk verbeterd nadat terreurgroep Islamitische Staat in 2017 er zijn grondgebied had verloren. De verwoeste infrastructuur is echter nog niet herbouwd. Demonstranten eisen dat de regering in Bagdad ook dit probleem snel aanpakt.
Foto Khalid al-Mousily/Reuters