Tunesië stemt zeer verdeeld

Verkiezingen Tunesië De gematigde partij Ennahda haalt volgens exitpolls veel minder stemmen dan voorheen, maar wordt wel de grootste.

De kiescommissie verwerkte maandag de uitslagen van de parlementsverkiezingen.
De kiescommissie verwerkte maandag de uitslagen van de parlementsverkiezingen. Riadh Dridi/AP

Bij de Tunesische parlementsverkiezingen zondag is de gematigde islamitische partij Ennahda zondag de grootste geworden. Dat blijkt uit een exitpoll die op de staatstelevisie is getoond, schrijft persbureau Reuters. Ennahda kreeg 17,5 procent van de stemmen, 10 procentpunt minder dan in 2014 toen de partij nog 27,5 procent van de stemmen haalde.

Op de tweede plek komt Hart van Tunesië, de partij van Nabil Karoui, met zo’n 15,6 procent van de stemmen. Karoui, die zelf in de race is om president te worden, zit sinds eind augustus gevangen op verdenking van belastingfraude. Zijn aanhangers zien dit als een politieke zet van rivalen.

Een half uur nadat de stemlokalen zondag dicht gingen, stuurde de bekende mediamagnaat al een verklaring waarin hij de overwinning voor zijn partij opeiste. Niet veel later zei ook een woordvoerder van Ennahda de grootste te zijn. Dinsdag worden de officiële uitslagen verwacht.

Lastige coalitie

De grootste partij zal een premier aanstellen die dan twee maanden de tijd heeft om een regering te vormen. Dat zal de komende tijd lastig worden aangezien de twee grootste partijen voor de verkiezingen al hebben gezegd niet samen te willen regeren. „Het zal erg moeilijk en ingewikkeld worden om tot overeenstemming te komen”, zei parlementariër Yamina Zoglami namens Ennahda.

De partij zal naar verwachting zo’n veertig zetels halen, terwijl er minimaal 109 zetels nodig zijn om een regering te vormen. Als dat de komende maanden niet lukt zullen er nieuwe parlementsverkiezingen moeten worden uitgeschreven.

De regering zal met plannen moeten komen die de economie van het Noord-Afrikaanse land zullen versterken. Weliswaar vertoont de economie dit jaar een kleine groei maar met name onder jongeren blijft de werkloosheid hoog.

De parlementsverkiezingen vallen precies tussen de twee rondes van de Tunesische presidentsverkiezingen. De eerste ronde werd gewonnen door twee politieke buitenstaanders die het later deze maand tegen elkaar opnemen. Een van hen is de populistische Karoui, die in de ogen van velen de status van een martelaar heeft. Zijn tegenstander is de partijloze hoogleraar Kais Saied.

Politiek gefragmenteerd

De Tunesische kiezers wendden zich in de eerste ronde af van de gevestigde politieke partijen, waardoor de Tunesische politiek steeds verder gefragmenteerd raakt.

In 2011 kwam de voormalige Tunesische president Zine al-Bedine Ben Ali ten val. De man die vorige maand overleed was toen de eerste langdurig zittende Arabische leider moest vertrekken door massale protesten van de bevolking. Acht jaar later is het Tunesiërs als enigen in de regio gelukt om aan de ‘Arabische Lente’ een functionerende democratie over te houden. Maar het lukte de politiek niet om welvaart te brengen voor de 11,5 miljoen inwoners. Dit wordt vooral de gevestigde partijen aangerekend.

Lees ook Twee buitenstaanders door naar tweede ronde