GasTerra komende jaren afgebouwd, sociaal plan voor werknemers

De afbouw van de gashandel van GasTerra is het gevolg van de stopzetting van de gaswinning in Groningen in 2022.

Personeel bij de opening van het kantoor van GasTerra in Groningen in 2013.
Personeel bij de opening van het kantoor van GasTerra in Groningen in 2013. Foto Robin Utrecht/ANP

De activiteiten van gashandelaar GasTerra worden de komende jaren afgebouwd. Dat schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Er komt een sociaal plan voor de circa 150 werknemers.

De personeelsleden van GasTerra - een publiek-private onderneming die het door de NAM gewonnen Groningse aardgas verkoopt - zijn maandag over het besluit op de hoogte gebracht. Voor hen stelt GasTerra een plan op met onder meer een „stimulerings- en begeleidingspakket gericht op de begeleiding naar een passende toekomst”, aldus Wiebes.

Aardbevingen

Het terugbrengen van de gashandel is een logisch gevolg van het versneld stoppen van de gaswinning in Groningen, waartoe vorige maand werd besloten. Eerst zou de gaswinning in 2030 tot nul worden teruggebracht, maar het kabinet heeft besloten dit te vervroegen naar medio 2022. De gaswinning heeft tot aardbevingen geleid in het noorden van Nederland.

De drie aandeelhouders van GasTerra zijn de Nederlandse staat, Shell en ExxonMobil. Nederland bezit de helft van de aandelen van de gashandelaar. GasTerra boekte vorig jaar een omzet van 11,2 miljard euro. Of en wanneer GasTerra definitief stopt, is vooralsnog onduidelijk. Wel luidt het afbouwen zeker het einde in van de publiek-private samenwerking, aldus Wiebes.

Lees ook dit stuk over de gassector: Praten over een gasland zonder gas