Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (58) overleden

Keizer leidde de partij van 2014 tot 2017. Hij raakte in opspraak door de overname van uitvaartbedrijf de Facultatieve Groep. Zijn overlijden is onverwacht.
Henry Keizer in 2017, voor zijn aftreden als voorzitter van de VVD.
Henry Keizer in 2017, voor zijn aftreden als voorzitter van de VVD. Foto Jerry Lampen / ANP

Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer is zaterdag na een kort ziekbed overleden in Den Haag. Dat heeft een woordvoerder namens zijn vrouw laten weten, meldt het ANP. Zijn overlijden was onverwacht.

Keizer (58) was van 2014 tot 2017 voorzitter van de partij. Hij raakte in opspraak wegens de overname van uitvaartbedrijf de Facultatieve Groep, waarvan hij de Raad van Bestuur voorzat. Journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money had zijn financiële zaken onderzocht en gemeld dat Keizer in 2012 voor veel te weinig geld het uitvaartbedrijf had overgenomen. Daarbij zou hij een dubbele pet hebben gedragen.

Keizer sprak van „onware beschuldigingen en insinuaties”. Hij legde in 2017 het voorzitterschap van de VVD neer „om de partij niet verder in diskrediet te brengen”. Er liep een strafrechtelijk onderzoek tegen Keizer op verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte. De opsporingsdiensten hadden bij hem voor 20 miljoen euro beslag gelegd, onder meer op zijn woning in Den Haag.

Verslagenheid

De VVD heeft laten weten „met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het plotselinge overlijden van onze oud-voorzitter Henry Keizer”. VVD-voorzitter Christianne van der Wal: „Henry heeft als voorzitter van de VVD veel voor de partij betekend. Hij heeft de partij moderner gemaakt en een grote stap verder gebracht.”

Premier Mark Rutte zegt een goede vriend te hebben verloren. „Wij zullen hem herinneren als een energieke man die altijd voor iedereen een vriendelijk woord had. Waar je ontzettend mee kon lachen en die altijd klaar stond voor advies of hulp.”