VS en Noord-Korea in Stockholm oneens over uitkomst overleg Stockholm

Volgens Pyongyang stelden de Amerikanen zich te weinig flexibel op. De VS houden vol dat er wel degelijk constructieve gesprekken zijn gevoerd.

Het projectiel dat Noord-Korea vorige week lanceerde, kwam volgens Japan in Japanse wateren terecht.
Het projectiel dat Noord-Korea vorige week lanceerde, kwam volgens Japan in Japanse wateren terecht. Foto vrijgegeven door Noord-Korea

De Verenigde Staten en Noord-Korea verschillen van mening over de uitkomst van besprekingen die de landen dit weekend in het Zweedse Stockholm hebben gevoerd. Volgens de Noord-Koreanen heeft het overleg niets opgeleverd. De Amerikanen zijn daarentegen positiever. Onderwerp van gesprek was het nucleaire programma van Pyongyang.

De Noord-Koreaanse hoofdondehandelaar Kim Myong-gil leverde na afloop kritiek op de Amerikanen. De VS zouden zich volgens hem „inflexibel” hebben opgesteld en niet bereid zijn geweest „van eerdere standpunten af te wijken”.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ging niet mee in die lezing. Volgens Washington zouden er juist „constructieve gesprekken” zijn gevoerd. De VS willen op uitnodiging van de Zweden binnen twee weken verder praten.

Lees ook: ‘Noord-Korea doet rakettest vanaf onderzeeboot

De gesprekken vonden sinds zaterdagochtend plaats in een buitenwijk van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Noch de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, noch de Amerikaanse president Donald Trump was bij de onderhandelingen aanwezig. Het was voor het eerst sinds de mislukte top in Vietnam in februari dat de twee landen overlegden over denuclearisatie van Noord-Korea. Washington wil dat Pyongyang zijn nucleaire programma stopzet.

Nieuwe tests

Noord-Korea hield de afgelopen maanden echter meerdere raketproeven, tot irritatie van de Verenigde Staten. Afgelopen donderdag voerde het land nog een test met een nieuw soort ballistische raket uit, die vanaf onderzeeboten kan worden gelanceerd.

De recente tests waren volgens het land bedoeld als reactie op gezamenlijke militaire oefeningen die buurland Zuid-Korea en de VS eerder hielden. Pyongyang beschouwt deze als bedreigend. Analisten verwachten dat Pyongyang de komende tijd verder toenadering zal zoeken tot China.