Omstreden Mexicaanse eigenaar is al weer weg bij Roda JC

Voetbal Het vertrek kost voetbalclub Roda JC minder dan gevreesd: 150.000 euro. De Mexicaan wilde een oprotpremie van 250.000.

Mauricio Garcia de la Vega.
Mauricio Garcia de la Vega. Foto Marcel van Hoorn

Mauricio Garcia de la Vega is vertrokken uit Limburg. Het heeft Roda JC niet zo veel geld gekost als de voetbalclub vreesde. Roda JC zal hem op korte termijn wel de 150.000 euro terugbetalen die hij enkele weken terug in Duitsland leende.

De Mexicaanse eigenaar wilde eerst een ‘oprotpremie’ van minstens 250.000 euro. Voor dit bedrag toonde hij zich bereid het contract te laten ontbinden waarmee hij zich in juni verzekerde van 79,98 procent van de clubaandelen – onder voorbehoud van goedkeuring door voetbalbond KNVB. Garcia de la Vega nam het aandelenpakket voor niets over van de Limburgse zakenman Frits Schrouff, die vier maanden later zou betreuren dat hij met de ex-bankier uit Guadalajara in zee was gegaan. Schrouff wilde de deal ongedaan maken.

De financiële problemen van Roda sinds Garcia de la Vega zich met de club bemoeit, zijn de belangrijkste aanleiding voor de contractontbinding. Hij kon geen bankgarantie van 910.000 euro verstrekken, waardoor in september niet alle spelers hun salaris kregen. Ook van de beloofde 1 miljoen euro voor een naamswijziging van het stadion, zag Roda geen cent.

Garcia de la Vega werd twee weken geleden tijdens het thuisduel met De Graafschap door Roda-supporters het stadion uitgezet. Ook Schrouff besefte toen dat het probleem niet met een goed gesprek viel op te lossen. Ook omdat al langer het vermoeden bestond dat Garcia de la Vega helemaal geen geld had en Roda JC niet financieel zou kunnen onderhouden.

Lees ook dit achtergrondverhaal: Mooie beloftes maar geen geld: Roda JC wil af van zijn Mexicaanse ‘investeerder’

De Mexicaan hield vorige week in interviews vol dat hij zijn missie niet zomaar zou opgeven. Ook een personeelsstaking kon hem niet op andere gedachten brengen. Maar toen hem werd voorgehouden dat hij in gebreke kon worden gesteld wegens het niet nakomen van financiële afspraken, zag hij af van de overname, nog voordat de aandelenoverdracht door voetbalbond KNVB was getoetst.

„Door de gebeurtenissen de afgelopen maand is een beeld ontstaan dat geen recht doet aan het werk en de persoon Mauricio Garcia de la Vega”, verklaarde algemeen directeur Hessel Meijer op de clubwebsite. „Het is helaas anders gelopen dan gehoopt. Wij respecteren zijn moedige beslissing om in het belang van Roda JC de geplande overname stop te zetten. Daarbij is het te prijzen dat Mauricio afziet van financiële claims. Alle bij Roda JC betrokken partijen moeten nu keihard aan de slag om de toekomst te waarborgen.”

Garcia de la Vega reageerde ook op zijn vertrek. „Onrust binnen de club heeft geleid tot een oncontroleerbare situatie. Voor mij persoonlijk staat mijn eigen veiligheid voorop. Ik neem het de fans echter niet kwalijk dat zij vechten voor hun club. De afgelopen weken ben ik in de media neergezet als een onbetrouwbaar persoon, met valse intenties. Dat beeld is onjuist. De club heeft bij mij altijd op de eerste plaats gestaan. Daarom ben ik ook zo vasthoudend geweest.”

Roda JC zoekt nu een nieuwe investeerder die de clubaandelen wil overnemen. Er hebben zich al gegadigden gemeld.