Wat gebeurde er met de Warnow?

[Achter de schermen]

Soms beginnen de meest indrukwekkende verhalen met een klein bericht op Teletekst. Dit waren de kale feiten: acht Schiedamse vrienden zeilden met een oud loodsbootje, de Warnow, naar Noorwegen om het noorderlicht te zien. Vijf stapten in Schotland van boord, drie gingen verder en zijn sindsdien spoorloos.

Hans Steketee, NRC-redacteur en zelf fervent zeezeiler, stortte zich op het mysterie. Het werd het begin van een lange zoektocht: wat gebeurde er met de Warnow? „Ik werd nieuwsgierig naar wat mensen beweegt hun gewone leven achter zich te laten en alles op het spel te zetten voor een romantisch avontuur”, zegt Hans. „Naar het charisma van schipper Arnoud, saxofonist en nihilist. Naar het verleden van het bootje zelf. En naar mijn eigen motieven om te zeilen op zee, een plek waar je niets kunt veinzen.”

De zoektocht leidde tot een boek, waaruit Het Blad alvast een adembenemend hoofdstuk afdrukt.

p.veldhuis@nrc.nl