Terreuraanklager Frankrijk: aanwijzingen radicalisering mesaanvaller

Mickaël H. was tien jaar geleden bekeerd tot de islam en had contacten met aanhangers van het salafisme.

De Franse antiterreuraanklager Jean-Francois Ricard zaterdag bij de persbijeenkomst waarop hij meer bekendmaakte over dader Mickaël H.
De Franse antiterreuraanklager Jean-Francois Ricard zaterdag bij de persbijeenkomst waarop hij meer bekendmaakte over dader Mickaël H. Foto Geoffroy van der Hasselt/AFP

De Franse antiterreuraanklager zegt dat er aanwijzingen van „latente radicalisering” zijn gevonden bij de politiemedewerker die donderdag in Parijs vier van zijn collega’s doodstak. De man, Mickaël H., bekeerde zich tien jaar geleden tot de islam en stond in contact met aanhangers van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de godsdienst.

Dat maakte de Franse antiterreuraanklager zaterdag bekend op een persconferentie, meldt persagentschap AFP. Het incident werd in eerste instantie als moord onderzocht, maar vrijdag nam de antiterreurafdeling van de Franse politie het onderzoek over.

De aanklager zei dat de doodgeschoten H. in het verleden de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo had verdedigd. Ook weigerde hij sommige contacten met vrouwen, en zou hij in naam van de islam sommige vormen van geweld goedkeuren.

Naast het feit dat H. mogelijk geradicaliseerd was, zijn er volgens de aanklager verschillende aanwijzingen dat er wellicht sprake is van een terroristische aanslag. H. zou zijn daad gepland hebben. Kort voor de steekpartij stuurden hij en zijn vrouw 33 sms’jes over en weer met een religieuze inhoud. Ook zou hij een wil om te sterven hebben uitgedrukt. Het voorarrest van zijn vrouw, die donderdag werd opgepakt, is vrijdag verlengd.

Geen strafblad

De aanklager maakte verder bekend dat Mickaël H. een 45-jarige, in het Caribische Martinique geboren IT-medewerker was, die sinds 2003 bij de politie werkte. Hij had geen strafblad. De twee messen die hij voor de moord gebruikte, een keukenmes van 33 centimeter en een oestermes, kocht hij diezelfde ochtend.

Die verstopte hij onder zijn kleding voordat hij het hoofdgebouw van de politie, waar hij werkte, naar binnen ging. Binnen zeven minuten vermoordde hij daarmee twee politieagenten en een administratief medewerker van zijn afdeling. Daarna wist hij nog een politievrouw te doden en twee andere collega’s te verwonden voordat een politieagent in opleiding hem doodschoot.

Na de moordpartij is in Frankrijk discussie ontstaan over hoe het kan dat een medewerker van de politie schijnbaar zo onopgemerkt kon radicaliseren. Op aandringen van premier Edouard Philippe worden de procedures doorgelicht die tekenen van radicalisering zouden moeten detecteren onder Franse ambtenaren.