Sifan Hassan wint ook goud op 1.500 meter op WK atletiek

Hassan is de eerste atlete ooit die op een WK de 10.000 meter en de 1.500 meter wint.

Sifan Hassan viert haar gouden medaille op de 1.500 meter zaterdag in Doha.
Sifan Hassan viert haar gouden medaille op de 1.500 meter zaterdag in Doha. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Sifan Hassan heeft zaterdagavond op de WK atletiek in Doha goud gewonnen op de 1.500 meter. De 26-jarige Hassan is de eerste atlete ooit die op de 10.000 meter én op de 1.500 meter goud wint op een WK.

Met de 3.51,95 die ze rende, zette Hassan in Doha een kampioenschapsrecord neer. Dat deed ze op onkarakteristieke wijze: vrijwel direct na het startschot ging ze aan kop en die positie stond ze niet meer af. Doorgaans blijft Hassan meer achterin het veld hangen, om pas in de laatste ronde toe te slaan.

Lees ook deze column van Carolina Trujillo over Sifan Hassan: Buitenbenen

De Keniaanse titelverdedigster en olympisch kampioene Faith Kipyegon kwam op ruimte achterstand als tweede binnen met een tijd van 3.54,22 (een Keniaans record). De derde plaats was voor de Ethiopische Gudaf Tsegay. Zij finishte in 3.54,38.

De 10.000 meter won Hassan vorige week in hetzelfde Khalifa Stadion.

Diskwalificatie Nederlandse sprinters

Bij de 4×100 meter estafette op de WK zijn de Nederlandse sprinters kort na de finale gediskwalificeerd. De tweede wissel tussen Taymir Burnet en Hensley Paulina ging fout. Paulina nam het stokje buiten het wisselvak over van Burnet.

Het team, met Joris van Gool als startloper en routinier Churandy Martina als vierde en laatste loper, was als zesde gefinisht en noteerde een tijd van 37,80. Dat zou met een geldige wissel een verbetering van het Nederlands record zijn geweest.

Beelden van Hassans winst:

Twitter avatar RypkeBakker Rypke Bakker Weer goud! Van kop af aan loopt Sifan Hassan naar haar tweede wereldtitel.🥇🥇🇳🇱 #Doha2019 #SifanHassan https://t.co/xjWn7dvyPP