Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Natuurlijk, u leest de krant voor de berichten, de achtergronden en de analyses. Maar ook voor de vaste bakens waartussen de eb en vloed van het nieuws dagelijks heen en weer spoelt. Onze vaste columnisten zijn van die bakens. Sterker nog, zulke „ijkpunten zijn de raison d’être van een dagblad anno 2019”, schrijft Peter van der Vlis bedroefd.

In een doorsnee week verschijnt er weinig fanmail in onze Opinie-inbox, maar als er aan de vertrouwde orde iets verandert, kun je er de klok op gelijk zetten. Dit keer beroerde het vertrek van Hugo Camps als sportcolumnist uw gemoederen. Van der Vlis: „Wat bezielt jullie? Die column behoort tot het mooiste proza dat de krant heeft te bieden, met scherpe observaties en melancholische mijmeringen. Ik was al abonnee toen hij begon, in het begin moest ik aan zijn stijl wennen. Youp sla ik weleens over, Hugo nooit.”

Op de brievenpagina in deze bijlage vindt u nog twee droevig-mooie hartenkreten over Camps’ vertrek.

Vorige week ging het hier over de boeren. Die column eindigde met „wordt vervolgd”. Dat was een veilige aanname. U schreef ons inderdaad in veelvoud over boeren, hun stikstofprobleem of de wijdere problemen van platteland en periferie, waarover wij op de redactie nog discusieerden omdat ze wellicht een pejoratieve lading zouden hebben. De ruimte ontbreekt hier voor een bloemlezing, maar wij plaatsten de afgelopen dagen en ook in dit nummer een flink aantal van die brieven.

Tot slot een nieuwig trendje. Onder stukken op nrc.nl reageren lezers vaak op elkaar, maar bij de ingezonden brieven zie je het minder vaak. Deze week gebeurde het een paar keer. Briefschrijver D. Bos kapittelde de krant om zijn papieren verschijningsvorm; digitaal zou milieuvriendelijker zijn. Waarop Harm Schoonhoven hem/haar de les las met een juweel van een brief, over stroomslurpende servers en dat CO2 die is vastgelegd in houthoudend papier niet kan bijdragen aan de klimaatopwarming. Die brief plaatsten wij (ook) met plezier.

plv chef opinie