Haagse wethouders maandenlang getapt

Corruptieaffaire

De Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn maandenlang afgeluisterd in het justitie-onderzoek naar corruptie en schending van het ambtsgeheim op het Haagse stadhuis. Daardoor kon de Rijksrecherche meeluisteren toen twee Turks-Nederlandse horeca-ondernemers in april 2019 twee felbegeerde nachtvergunningen voor hun zalencentrum regelden via de politieke partij van De Mos.

Dat blijkt uit onderzoek door NRC. De vergunningen werden in september van dit jaar verstrekt. Deze week viel de Rijksrecherche binnen bij De Mos en Guernaoui thuis. Ook werden hun werkkamers op het Haagse stadhuis doorzocht.

Lees ook: De verstrengelde belangen van Richard de Mos

De corruptie-affaire draait om het regelen van horecavergunningen in ruil voor (financiële) gunsten. Onder de zes verdachten zijn drie politici. Naast De Mos en Guernaoui gaat het om het Haagse raadslid Nino Davituliani, nummer vier op de lijst van Groep de Mos.

Davituliani is de levenspartner van de Turks-Nederlandse horeca-ondernemer Erding A., die horecazaken uitbaat samen met zijn broer Atilla. Die laatste was in 2018 kandidaat-raadslid voor Groep De Mos en is financier van de politieke groepering. Hij is ook verdachte.

Caroline de Sitter, advocaat van Richard de Mos, zegt in een reactie: „Richard laat weten dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld en dat hij zich nooit persoonlijk heeft verrijkt. We weten nog bijna niets, maar de politieke schade is inmiddels enorm.”

Advocaat Job Knoester van Rachid Guernaoui: „Mijn cliënt is geschrokken dat hij getapt is door justitie, zeker omdat hij zich er niet van bewust is dat hij iets fout zou hebben gedaan. Hij werpt de beschuldiging verre van zich.”

De advocaten van de wethouders gaan zo snel mogelijk het dossier opvragen. Atilla A. en raadslid Davituliani reageren niet op vragen van NRC.

De verstrengelde belangen van Richard de Mos, pagina 14-15