Afvalbedrijf AEB niet in zee met HVC

Amsterdam De besprekingen tussen AEB en het nutsbedrijf HVC zijn op niets uitgelopen. Een werkbare oplossing bleef uit.

Het noodlijdende Amsterdamse afvalbedrijf AEB wordt niet ondergebracht bij het publieke nutsbedrijf HVC. Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders laat vrijdag in een brief aan de gemeenteraad weten dat onderhandelingen op niets zijn uitgelopen. Het stadsbestuur wil 45 miljoen euro extra vrijmaken terwijl naar een andere oplossing gezocht wordt.

Het stadsbestuur zegt dat het in gesprekken met HVC niet is gelukt „om samen tot een werkbare oplossing te komen”. Doorslaggevend bleek dat de afvalstromen van AEB een andere samenstelling hebben dan die van HVC die vooral huishoudelijk afval verwerkt. De overname leek in eerste instantie een belangrijke oplossing voor de redding van AEB, dat volledig eigendom is van de gemeente Amsterdam.

Vorige week bleek al dat de gemeenten die aandeelhouder zijn van HVC weinig voelen voor een overname van AEB. De afvalverwerker kampt met ernstige financiële problemen. In juli moesten vier van de zes verbrandingsovens stil worden gelegd uit veiligheidsoverwegingen. Volgens de gemeente kunnen twee ovens binnenkort weer in gebruik worden genomen.

Volgens Amsterdam staat AEB „er beter voor” dan afgelopen zomer. Het college acht de extra 45 miljoen euro „verstandig en verantwoord”. Dit bedrag zou bovenop het eerder beschikbaar gestelde bedrag van 35 miljoen euro moeten komen. De financiële injectie moet het stadsbestuur „de mogelijkheid en tijd” geven „om een goede afweging te maken” voor de langere termijn. Er is „een competetief verkooptraject” gestart maar het is ook niet uitgesloten dat Amsterdam eigenaar blijft van AEB. (NRC)