Verdacht pakketje KLM-toestel op Glasgow Airport blijkt loos alarm

In het verdachte pakketje zaten vaccins. Het gekoelde koolzuur dat daar omheen zat als bescherming, was gaan lekken.

Vrijdag werd een mogelijk verdacht pakketje aangetroffen in een KLM-toestel.
Vrijdag werd een mogelijk verdacht pakketje aangetroffen in een KLM-toestel. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De internationale luchthaven van de Schotse stad Glasgow is vrijdag voor een korte tijd deels ontruimd vanwege een verdacht pakketje in een vliegtuig van KLM. Later bleek het loos alarm.

In een verklaring laat KLM weten dat in het pakket vaccins zaten die met dry ice, gekoeld koolzuur in vaste vorm, werden gekoeld. Deze koeling is gaan lekken, waarna de omgeving rondom het toestel een tijd is afgezet door de brandweer en andere hulpdiensten.

Terwijl de vracht uit Amsterdam werd onderzocht, waren nieuwe passagiers al in het vliegtuig gestapt voor hun vlucht naar Amsterdam. Uit voorzorg werden zij later uit het vliegtuig gehaald. Passagiers zijn volgens de luchtvaartmaatschappij niet in gevaar geweest. De buisjes met vaccins zijn intact gebleven.

Op Twitter meldt Glasgow Airport dat vrijdagochtend om 10.00 uur de luchthavenbrandweer een KLM-vlucht betrad vanwege een verdacht pakketje. Het ging om vlucht KL1473 vanuit Amsterdam. Omstreeks 13.25 uur verklaarden de hulpdiensten het pakketje veilig.

Twitter avatar GLA_Airport Glasgow Airport A spokesperson for Glasgow Airport said: “At approximately 10am today, the airport fire service attended an arriving KLM flight in response to concerns raised over a piece of cargo. The incident was stood down at 13.25 after the package was declared safe by emergency services.” https://t.co/sScDCJANDQ