Thuiskok

Clafoutis

Bunch of cherries
Bunch of cherries

Een zoete klassieker voor het weekend. U kunt zelf kiezen welk fruit u gebruikt. Bij het recept staat dat ‘pruimen of abrikozen ontpit moeten worden, maar kersen en gedroogde pruimen niet; waarschuw alleen wel je gasten’. De kersen worden niet ontpit zodat ze niet te veel vocht verliezen, maar een taart met pitjes vind ik zo wat. Gelukkig zijn abrikozen, pruimen en andere fruitsoorten lekker genoeg om de clafoutis mee te maken.

Smelt een eetlepel boter en laat afkoelen. Klop de gezeefde bloem met de fijne kristalsuiker, het zout, de eieren, de gesmolten boter en de melk tot een glad beslag. Zet apart en bereid het fruit voor. Ontpit het fruit indien nodig. Als je het fruit te zuur vindt, laat dan vijftien minuten in poedersuiker weken. Je kunt nu ook een scheutje kirsch of brandewijn toevoegen als je wilt.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een keramische ovenschaal in met boter. Leg het fruit in de ovenschaal en schenk het beslag erover. Leg flinterdunne plakjes koude boter op het beslag en bestrooi met de extra kristalsuiker. Bak 35 tot 40 minuten, tot de clafoutis is gerezen, het fruit jam-achtig is geworden en de bovenkant mooi goudbruin is.

Haal uit de oven, laat iets afkoelen en serveer warm.