Microsoft: Iraanse hackers proberen accounts in VS te hacken

Volgens Microsoft hebben hackers gelieerd aan de Iraanse regering over een periode van dertig dagen geprobeerd 241 accounts te hacken. Bij vier accounts is dit gelukt.

Een kantoor van Microsoft in Los Angeles.
Een kantoor van Microsoft in Los Angeles. Foto Getty Images

Microsoft waarschuwt vrijdag dat een groep hackers met banden met de Iraanse regering heeft geprobeerd Amerikaanse accounts over te nemen. Het zou onder meer gaan om accounts „gelieerd aan een Amerikaanse presidentscampagne” voor de verkiezingen van 2020. Volgens het bedrijf is afgelopen zomer over een periode van dertig dagen geprobeerd 241 accounts te hacken.

De groep hackers, die opereert onder de naam Phosphorus, zou in augustus en september meer dan 2.700 pogingen hebben gedaan om e-mailadressen van specifieke gebruikers van Microsoft te achterhalen. Microsoft maakt niet duidelijk om welke presidentscampagne het precies gaat. Persbureau Reuters zegt op basis van anonieme bronnen dat de aanvallen gericht zouden zijn op de campagne van president Donald Trump.

DNC, de koepelorganisatie van de Democraten, heeft een waarschuwing uitgestuurd naar medewerkers waarin staat dat ze hun account moeten controleren. Microsoft schrijft dat de aanvallen ook waren gericht op accounts van huidige en voormalige Amerikaanse regeringsfunctionarissen, journalisten en prominente Iraniërs die buiten Iran wonen.

De aanvallen waren volgens Microsoft „technisch niet geavanceerd”. De hackers probeerden bijvoorbeeld wachtwoorden opnieuw in te stellen door te achterhalen welk mobiele telefoonnummer of secundair e-mailadres aan een account gekoppeld is. Vier accounts zijn daadwerkelijk gehackt, deze waren niet van regeringsfunctionarissen en hielden niet verband met de verkiezingen.

Microsoft maakt deze informatie naar eigen zeggen bekend omdat het bedrijf het belangrijk vindt transparant te zijn over „pogingen om democratische processen te verstoren”. Ook wil Microsoft hiermee zorgen dat gebruikers „waakzamer” worden en „stappen nemen om zichzelf te beschermen”.

Lees ook: Met deze handleiding wapen je je tegen hacken

Russische inmenging

Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden in 2016 dat groepen hackers gelieerd aan de Russische regering probeerden de presidentsverkiezingen te beïnvloeden om er zo voor te zorgen dat Donald Trump verkozen zou worden. Rusland ontkent dit.

De Amerikaanse overheid bracht ook Iran al eens in verband met cyberaanvallen. Drie jaar geleden werden zeven Iraniërs beschuldigd voor aanvallen op banken en het besturingssysteem van een Amerikaanse stuwdam. Iran zei zelf ook het slachtoffer te zijn van cyberaanvallen door niet nader benoemde regeringen.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn sterk opgelopen sinds president Trump de VS in mei 2018 terugtrokken uit het nucleairakkoord. Dat was in 2015 onder zijn voorganger Barack Obama gesloten om het nucleaire programma van Iran aan banden te leggen. Bovendien heeft Trump Iran zware financiële sancties opgelegd die de Iraanse economie hebben lamgelegd. De afgelopen maanden is het Midden-Oosten meerdere keren opgeschikt door militaire incidenten tussen de VS en Iran. Teharan schoot onder meer een Amerikaanse drone uit de lucht.