Meisje in het bloemenveld

De winnaar van de NRC Fotowedstrijd van de maand september is Sanne Bliek.

Sanne Bliek

,,Mijn dochter is een echte diva. Ze vraagt elke dag: mam, wil je een foto van me maken? Als het even kan, doet ze er drie kwartier over om een outfit uit te zoeken. Het haar moet op de juiste manier. Er moet een bijpassend tasje bij. En ze is net vier hé.”

Het is eigenlijk wel een beetje moeders schuld. Want Sanne Blieks grootste hobby is foto’s maken, en dan het liefst van haar eigen kinderen. En dus is Taylor, de dochter van Sanne Bliek en haar vrouw Erica, er zo aan gewend geraakt moeders model te zijn, dat ze inmiddels niks liever doet dan dat.

Regie

Toch is de foto waarmee Bliek (33) de fotowedstrijd van deze maand – thema: ‘poseren’ – heeft gewonnen, een beeld waarop de kleuter juist níét uitdrukkelijk een pose aanneemt. ,,Ik hou niet zo van die foto’s waarbij kinderen lachend de camera inkijken. Dat voelt vaak zo gemaakt, niet echt”, zegt Bliek. ,,Liever leg ik ze vast op een moment dat ze zich onbespied wanen en in hun eigen wereld zitten. Dan zie je hoe puur een kind nog is, zo zichzelf.”

Toch, geeft ze toe, heeft de winnende foto wel elementen van regie in zich. ,,De locatie heb ik van tevoren uitgekozen. Zo prachtig, met al dat groen en die bloemen. Ik heb Taylor door dat veldje laten lopen en haar een beetje gestuurd. Maar omdat ze niet de camera inkijkt en haar aandacht gericht is op die bloem, voelt het als heel natuurlijk.”

Sanne Bliek ontdekte de fotografie jaren geleden toen ze geregeld als model poseerde voor hobbyfotografen: ,,Denk aan een soort rollenspel waarbij ik dan samen met de fotograaf een decor maakte, m’n kleding en make-up zelf verzon, en zo als hippie, goth of huisvrouw poseerde.”

Ziekte

Toen ze kinderen kreeg, ze heeft nog twee zonen van 11 en 6, schoot dat creatieve proces er als eerste bij in. In de tussentijd werd er bij haar ook fibromyalgie geconstateerd, reuma van de weke delen, en stond haar hoofd lange tijd niet naar fotografie.

Tot ze twee jaar geleden haar handen wat meer vrij had en een goede spiegelreflexcamera kocht. Ze leerde zichzelf fotograferen met behulp van instructiefilmpjes op YouTube en sloot zich aan bij verschillende Facebookgroepen van hobbyfotografen. ,,Mijn interesse ligt bij het fotograferen van kinderen. Zelf heb ik de groep mama’s fotografie opgezet, waarin ik met andere ouders tips en trucs uitwissel over hoe je de mooiste foto’s van je kinderen kunt maken. Zorg ervoor dat dat handje of voetje er altijd opstaat. Zet je kind niet midden in het beeld maar op eenderde. Gebruik bij kinderen niet een heel lange sluitertijd, ze zijn veel te beweeglijk. Dat soort dingen. We katten elkaar niet, maar geven constructieve kritiek.”

Als ze met fotografie bezig is, vertelt Sanne Bliek, leidt dat haar af van haar ziekte. ,,Ik heb elke dag pijn. Als ik foto’s maak dan ga ik daar helemaal in op. Dan vergeet ik dat. En omdat je de tijd met een foto even stilzet, zie je weer hoe mooi die kleine dingen in een gezin kunnen zijn. Hoe een oudere broer z’n zusje ’s ochtend in haar jasje helpt. Hoe je kind z’n veters strikt en trots naar je opkijkt.”

Het thema van de maand oktober is ‘Nederland onderweg’. Inzenden en stemmen kan op nrc.nl/fotowedstrijd.