Maagzuurremmers

Weer medicijnen terug vanwege kankerverwekkende vervuiling

Opnieuw roept de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) medicijnen terug omdat ze mogelijk vervuild zijn met de kankerverwekkende chemische stof NMBA. Deze keer gaat het om maagzuurremmers met de stof ranitidine. Dat bevestigt de inspectie donderdag na berichtgeving van RTL Nieuws. Eerder dit jaar riep de inspectie al bloeddrukverlagers terug omdat ze vervuild zouden zijn met dezelfde kankerverwekkende stof. Het is nog niet bekend om hoeveel medicijnen het gaat. Het betreft maagzuurremmers die zowel op recept als vrij te verkrijgen zijn. Begin volgende week komt de toezichthouder met meer informatie naar buiten. De inspectie kwam de vervuiling op het spoor nadat er wereldwijd maagzuurremmers waren aangetroffen met de kankerverwekkende stof NMBA. (NRC)