Klacht FNV

Sandd beboet voor hanteren normuren die lonen postsorteerders benadelen

Postbedrijf Sandd heeft donderdag een boete van 289.000 euro opgelegd gekregen van de Inspectie SZW (Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid), die erop toeziet of werkgevers en werknemers zich houden aan arbeidswetgeving. Het bedrijf, dat gaat fuseren met PostNL, werkt met normuren en betaalt werknemers niet voor het werkelijk aantal gewerkte uren. Dit is bij wet verboden.

De Inspectie kon daardoor niet controleren of bezorgers en sorteerders niet onder het minimumloon betaald werden. Het bedrijf had tot op de seconde een normtijd vastgesteld waarvan de medewerkers, die door de inspectie zijn gehoord, verklaarden dat die norm niet haalbaar was. Zo zou onder meer het sorteren van post meer tijd kosten dan volgens de norm was vastgesteld. Dat geldt ook voor de bezorging. Sandd moet van de inspectie vanaf nu het daadwerkelijke aantal gewerkte uren gaan bijhouden.

De toezichthouder begon vorig jaar een onderzoek nadat de FNV medio 2018 een handhavingsverzoek had ingediend namens haar leden, die zeiden onder het minimumloon betaald te worden. Naast twaalf medewerkers die een melding maakten bij de inspectie, heeft de toezichthouder nog eens zestien willekeurige medewerkers gehoord in het onderzoek, dat zich richtte op de periode december 2017 tot en met mei 2018. Voor alle 28 medewerkers geldt dat het bedrijf zich niet houdt aan de wet.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) gebruikte eind vorige maand haar bevoegdheid om de fusie tussen Sandd en PostNL door te laten gaan. Volgens de staatssecretaris is de fusie, die alleen geldt voor het postgedeelte en niet voor de pakketbezorging van Sandd, nodig om de postbezorging betaalbaar en betrouwbaar te houden. Ze benadrukte ook dat de cao-voorwaarden bij PostNL beter zijn dan bij Sandd, dat in totaal ruim 19.000 werknemers heeft. Toezichthouder ACM verbood de fusie eerder uit angst dat er een monopolie op de postmarkt ontstaat.