Johan Cruijff Arena was net te ver

De toerist Steeds meer buitenlandse toeristen bezoeken Nederland, in 2018 ruim 19 miljoen. Wie zijn het?

Bibek Paudjal en Suras Kathayat uit Nepal
Bibek Paudjal en Suras Kathayat uit Nepal Foto Pepijn Keppel

Tegen een muurtje bij het Olympisch Stadion in Amsterdam zitten de Nepalese boezemvrienden Bibek Paudjal (27) en Suras Kathayat (26). Suras heeft een fascinatie voor sport, hij groeide op met cricket. „Met vrienden speelden we elke dag. Als ik een stad bezoek, wil ik in ieder geval een stadion hebben gezien. De Johan Cruijff Arena was een beetje ver, dus gingen we naar het Olympisch Stadion.”

Bibek woont in Duitsland, Suras in Polen. Daardoor zien ze elkaar maar weinig – de laatste keer was ruim acht maanden geleden. In een kroeg in het centrum besloten ze dat daar verandering in moest komen. Elkaar zien werpt ze in gedachten even terug naar thuis. Naar het land van hoge bergen en uitgestrekte valleien.

Maar Nepal is voor hen ook het land van zorgen. „Economisch gaat het niet zo goed”, zegt Bibek. „Het leven is er duur, de autoriteiten zijn corrupt. Mijn ouders hebben soms niet genoeg geld om boodschappen te doen. Dat zullen ze nooit toegeven, laat staan dat ze om hulp vragen. Maar ík weet het, daarom stuur ik ze elke maand geld toe.”

De twee vrienden zagen in een week Parijs, Amsterdam en Luxemburg. „Alleen hier waren we eerder geweest”, zegt Suras. „Het is duur om deze stad te bezoeken, voor een nacht in een hostel betaal je bijna twee keer zoveel als in andere steden. Maar het is iedere cent waard en dus blijven we terugkomen.”

Het was een geïmproviseerde reis, eigenlijk zouden ze naar Zwitserland gaan. Suras: „Zwitserland lijkt op Nepal. Niet helemaal natuurlijk. Europa is verder ontwikkeld en je kan hier doen wat je wil, zolang je de wet maar niet overtreedt. Maar de bergen in Zwitserland voelen zoals thuis. De lucht voelt er dunner en het uitzicht is vergelijkbaar. Jammer genoeg hadden we te weinig vakantiedagen om de bergen in te trekken, en dus werd het een stedentrip.”

Vanmiddag is het weerzien voorbij. Dan brengt de Flixbus de één naar Duitsland, de ander naar Polen. „Terug naar huis”, zegt Suras. „Ons tijdelijk onderkomen, bedoel je”, zegt Bibek. „Thuis is Nepal.”