Greta Thunberg krijgt Internationale Kindervredesprijs

De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste deelt de prijs met de Kameroense Divina Maloum (14). Thunberg begon een wereldwijde klimaatstaking van scholieren.

Thunberg is in korte tijd uitgegroeid tot een icoon van het klimaatprotest.
Thunberg is in korte tijd uitgegroeid tot een icoon van het klimaatprotest. Foto Eric Baradat/AFP

Klimaatactiviste Greta Thunberg is dit jaar gedeeld winnaar van de Internationale Kindervredesprijs. Dat heeft KidsRights, de organisatie achter de prijs, vrijdag bekendgemaakt. De 16-jarige Zweedse deelt de prijs met de 14-jarige Divina Maloum uit Kameroen.

De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich inzet voor kinderrechten. Bij de prijs hoort een bedrag van 100.000 euro, dat voor hulpprojecten kan worden gebruikt. Dit jaar wordt de prijs voor de vijftiende keer uitgereikt.

Thunberg is in korte tijd uitgegroeid tot een icoon van het klimaatprotest onder jongeren. Ze wordt door KidsRights omschreven als „een rolmodel voor internationaal klimaatactivisme door scholieren”. In Nederland demonstreerden vorige week nog duizenden jongeren op het Malieveld in Den Haag en ook in februari was er een grote scholierenstaking. Thunberg wordt ook genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Lees ook hoe Thunberg uit kon groeien tot icoon klimaatprotest

Children for Peace

De andere winnaar, Divina Maloum, zet zich sinds 2014 in voor kinderen in delen van Kameroen die worden geteisterd door hevig geweld. In 2016 ook was ze ook al genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs. Ze richtte de organisatie Children for Peace op waarmee ze probeert te voorkomen dat kinderen denken dat ze verplicht zijn zich aan te sluiten bij gewapende groeperingen.

De vredesprijs wordt op 20 november in Den Haag uitgereikt door Desmond Tutu. De Zuid-Afrikaan oud-aartsbisschop en voormalig winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede noemt Thunberg en Maloum „echte veranderaars die hebben aangetoond dat kinderen de wereld in beweging kan brengen”. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan vier jongeren achter March For Our Lives, een Amerikaanse protestbeweging tegen wapengeweld op scholen.

KidsRights, die de prijs uitreikt, is een internationale organisatie die in 2003 werd opgericht door voormalig kinderombudsman Marc Dullaert. De stichting wil kwetsbare kinderen concrete hulp bieden, maar hun ook een stem geven. KidsRights komt ook ieder jaar een internationale ranglijst voor kinderrechten: Nederland staat op de zesde plaats.