Drie doden en miskraam door besmette vleeswaren

Het gaat om producten zoals boterhamworst, kipfilet en salami die waren geleverd door vleesproducent Offerman uit Aalsmeer.

De vleeswaren zijn bij alle 665 filialen van Jumbo uit de schappen gehaald.
De vleeswaren zijn bij alle 665 filialen van Jumbo uit de schappen gehaald. Foto Sander Koning/ANP

Zeker drie mensen zijn overleden na het eten van voorverpakte vleeswaren die waren besmet met de listeriabacterie. Het gaat om producten als salami, kipfilet en boterhamworst uit een fabriek van leverancier Offerman in Aalsmeer, meldt het RIVM. Ook heeft een vrouw een miskraam gekregen na het eten van besmet vlees. In totaal raakten twintig mensen de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via vleeswaren van Offerman.

Supermarkten Jumbo en Aldi en groothandels Sligro, Bidfood en Versunie hebben tientallen soorten vleeswaren uit de schappen gehaald vanwege mogelijke besmetting. Supermarktketen Jumbo heeft ruim 130 producten teruggetrokken uit al zijn 665 winkels. „Jumbo vraagt klanten om deze vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar één van zijn winkels”, schrijft het bedrijf in een verklaring. Vleeswaren die nu in de schappen liggen, zijn volgens Jumbo veilig om te eten.

Toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag vastgesteld dat Offerman de bron is van besmettingen met de listeriabacterie. De NVWA heeft het concern toen onmiddellijk opgedragen maatregelen te nemen, waarna Offerman volgens een NVWA-woordvoerder zelf besloot de productie stop te zetten. Wanneer de fabriek weer wordt opgestart, is onbekend. Offerman was vrijdagmiddag onbereikbaar. De producent stond al langer onder toezicht van de NVWA en had al extra hygiënemaatregelen getroffen. Die zijn volgens de toezichthouder onvoldoende gebleken.

Hersenvliesontsteking

Voor gezonde mensen is een besmetting met listeria doorgaans ongevaarlijk. Zij krijgen er hoogstens lichte griepverschijnselen door, aldus het RIVM. Kinderen, ouderen en mensen met een zwakke afweer kunnen echter bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking overhouden aan een listeria-infectie. Zwangere vrouwen lopen risico op een miskraam. De listeriabacterie komt voor in voedsel, met name rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Naast kaas en worst kan listeria ook in de grond en in oppervlaktewater zitten.

Groothandel Sligro laat weten dat leverancier Offerman het bedrijf donderdag op de hoogte heeft gebracht. „Wij hebben goed in kaart aan welke bedrijven deze producten zijn verkocht en hebben hen op de hoogte gebracht”, zegt een woordvoerder van Sligro. Het bedrijf verwijst verder door naar de NVWA. Bij Bidfood gaat het om 149 artikelen. De producten zijn onmiddellijk uit de handel gehaald, laat het bedrijf weten.

Offerman is onderdeel van de Belgische Ter Beke Groep, een beursgenoteerd concern gespecialiseerd in vleeswaren. De handel in aandelen van Ter Beke is vrijdag aan het begin van de middag stilgelegd na een koersdaling van bijna 9 procent.

Twee doden in Duitsland

In Duitsland waren er afgelopen week ook twee dodelijke gevallen met de listeriabacterie. In de Duitse deelstaat Hessen overleden twee mensen na het eten van besmette vleeswaren van leverancier Wilke, dat levert aan restaurants, grote keukens en supermarkten.

Naast de twee doden werden tientallen mensen ziek na het eten van salami en smeersel voor op brood, meldt persbureau ANP. Wilke stond sinds afgelopen maart onder toezicht van de Duitse voedselautoriteiten.