Opinie

De Mos(sen)

Marcel van Roosmalen

Ik volg het lokale nieuws uit Den Haag met verbazing en het liefst vanaf gepaste afstand. Gisteren zat Rutger Castricum, die sinds hij op Powned De Hofbar mag presenteren opeens wel normaal blijkt te kunnen doen tegen zijn gesprekspartners, Richard de Mos van Groep de Mos/Hart voor Den Haag in de lucht te houden.

De Mos, een van de twee van corruptie verdachte wethouders van Groep de Mos/Hart voor Den Haag, was volgens Castricum tenminste niet zoals de rest. We zagen archiefbeelden van Castricum op bezoek bij De Mos die liet zien hoe milieu-onvriendelijk hij wel niet was. Verwarming op dertig graden zetten met deuren en ramen open, waterkraan laten lopen, drie keer per dag douchen… Humor waar je waarschijnlijk keihard om kunt lachen als je een echte Hagenees bent. Zoals John – ‘de behangkoning’ – van Zweden, die ‘links gespuis’ zo authentiek de ‘tyfus’ en ‘tering’ kan schelden. Of Henk Bres, de ex-potenrammer die namens de PVV mee mag denken over beleid en een paar dagen geleden van de boeren op het Malieveld even uit zijn scootmobiel mocht kruipen om aan het stuur van een echte tractor te draaien.

En dan is Pauline Krikke ook nog eens burgemeester van die arme stad. Ze durfde niet in te grijpen toen de onderbuik van Duindorp het op Oudejaarsavond opnam tegen het tuig uit Scheveningen bij een wedstrijdje vuurtje stoken. Groep de Mos, die alle ‘bouwers’ juist opjutte om de brandstapels maar zo hoog mogelijk te maken, en die dus eigenlijk als laatste mag klagen dat het uit de hand liep, riep het hardst om haar vertrek.

Lees ook het onderzoek van NRC naar de verstrengelde belangen van Richard de Mos

Terwijl de rest van het land zich begon af te vragen waarom er in Den Haag toch zoveel mensen wonen die een paar afslagen hebben gemist, werd de Hagenees in ex-voetbaltrainer Aad de Mos wakker.

‘En ik dan?’ moet Aad gedacht hebben. ‘Ik ben toch ook koekwaus en ik heet ook nog eens De Mos, waarom krijg ik geen aandacht?’

Hij stuurde een serie onbegrijpelijke tweets de wereld in en vond zichzelf in recordtempo terug aan voetbaltalkshowtafels, waar ze net als in de Haagse gemeenteraad meteen een stoel voor je klaarzetten als je dom begint te lullen.

Gisteren werd Aad gebruikt door De Telegraaf om de Ajaxsupporters ook eens naar de mond te praten en het onverklaarbare – de overwinning van Ajax bij Valencia – te verklaren. Hij deelde een paar ‘dikke tienen’ uit en liet optekenen dat Ajax favoriet is om de Champions League te winnen.

Je kunt een ‘De Mos’ wel uit Den Haag halen, maar Den Haag niet uit een ‘De Mos’.

Het enige geruststellende is de onvermijdelijke val.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.