Wonderschone goal van Ziyech zet Ajax op het goede spoor

Champions League Ajax wint in Spanje met 3-0 van Valencia en gaat onbedreigd aan kop in groep H. De ploeg van Erik ten Hag had het niet makkelijk, maar het resultaat mocht er zijn.

De spelers van Ajax, Donny van de Beek, Lisandro Martinez, Quincy Promes en Joel Veltman vieren de overwinning.
De spelers van Ajax, Donny van de Beek, Lisandro Martinez, Quincy Promes en Joel Veltman vieren de overwinning. Foto VI Images

Hakim Ziyech noemde het naderhand zijn „mooiste goal ooit”. De manier waarop hij Ajax in Valencia al snel op voorsprong had geschoten, met een fenomenale trap van buiten het strafschopgebied over doelman Jasper Cillessen, was typerend voor het vertrouwen waarmee Ajax dit jaar opereert in de Champions League: als een Europese topclub. Alsof het vanzelfsprekend was werd de Spaanse subtopper Valencia in het eigen Estadio Mestalla opzij geschoven. Net als in het eerste groepsduel van Ajax, thuis tegen Lille, werd het 3-0 voor de halvefinalist van vorig seizoen.

Succes went snel bij de club die nog niet zo lang geleden in uitwedstrijden worstelde met tegenstanders als Molde, Rosenborg of Rapid Wien. Ook Ziyech merkte dat de ontlading in de kleedkamer na de zege op Valencia minder groot was dan vorig jaar na overwinningen op Real Madrid, Juventus of de Spurs. Maar hij zei erbij, na afloop in gesprek met Ziggo, dat Ajax nog steeds geen Europese topploeg is. „We kijken niet alleen maar naar de cijfers. We kijken hoe we ons nog kunnen verbeteren.”

Twaalf uitduels

De teller staat inmiddels op twaalf voor Ajax: zoveel uitduels is de landskampioen onder trainer Erik ten Hag al ongeslagen in de Champions League, de voorronden meegeteld.

De ploeg heeft het vertrek van de spelbepalende spelers Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schöne nog niet verwerkt, zo bleek ook in Valencia, maar de resultaten lijden er vooralsnog niet onder. Dankzij goals van Quincy Promes, tien minuten voor rust, en Donny van de Beek, na ruim een uur spelen, liep Ajax ruimschoots weg bij de Spaanse ploeg. Ajax was in de 25ste minuut van de wedstrijd wel goed weggekomen toen Daniel Parejo een strafschop mocht nemen, nadat Edson Álvarez een domme overtreding had gemaakt op Gonçalo Guedes. Maar Parejo schoot de bal wild over het doel van André Onana.

Ten Hag denkt dat zijn ploeg met de belangrijke uitoverwinning een grote stap heeft gezet in de richting van ‘overwintering’ in de Champions League. Hij zei na afloop bij Ziggo dat hij had genoten van zijn ploeg. „We hebben bij vlagen geweldig gespeeld, met veel creativiteit.” Met 0-3 winnen hier in Mestalla, dat gebeurt een ploeg niet zo vaak. Dat vind ik ontzettend knap van ons. Ze hebben geweldig gevochten en veel kansen gecreëerd.”

Volgens Ten Hag had het attractieve duel ook in 6-3 kunnen eindigden voor Ajax. „Wij hadden zeker in de eerste helft verdedigend wat problemen, maar Valencia had er meer. Gelukkig hadden we ook André Onana nog. Hij excelleerde bij ons in het doel. Niettemin hebben we verdiend gewonnen.”