Willen de wolven zich melden, alsjeblieft?

Dieren Geen vrolijk nieuws op Dierendag. Drie ‘Nederlandse’ wolven zijn van de radar verdwenen. Maar wat zegt dat?

Nachtopname van wolf Naya Foto Agentschap Natuur en Bos

Heeft iemand misschien een wolf gezien? Liefhebbers breken zich het hoofd over het lot van drie Nederlandse wolven waarvan al enige tijd niets meer is vernomen. Terwijl Nederland eindelijk weer eens wolven had.

Wolf Janka werd voor het laatst in maart gesignaleerd, toen zij in Drenthe schapen aanviel. De andere twee houden zich al anderhalf jaar onzichtbaar. „We maken ons enorme zorgen”, zegt medewerker Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. „Over de vraag of ze dood zijn of onder de radar zijn gebleven, kunnen we alleen maar speculeren. Maar ze zijn wel vermist. En we weten dat er in Europa een grote groep mensen bestaat die eigen rechter speelt en wolven illegaal doodt.” Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging vult aan: „We hebben geen bewijs voor stroperij in Nederland. Maar daar moeten we wel op bedacht zijn. In Duitsland is 12 procent van de dode wolven slachtoffer van stroperij.”

Vastgesteld is dat de afgelopen jaren achttien wolven Nederland hebben betreden. Ze zijn ‘genetisch geïdentificeerd’, meldt ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research. Die identificatie gebeurt veelal door onderzoek van dna op keutels en sporen op gebeten schapen. Drie van deze wolven, in het onderzoek eerder aangeduid als GW849f, GW953m en GW955m, zijn nu spoorloos.

Wolven vertonen soms ongelooflijk gedrag

Dat hóéft niet te betekenen dat ze zijn afgeschoten of doodgereden, zegt Jansman. „Wolven zijn uniek en vertonen soms ongelooflijk gedrag. Het kan ook simpelweg zijn dat de wolven geen sporen hebben achtergelaten die gemakkelijk te vinden waren, of dat ze naar regio’s zijn gelopen waar de monitoring minder intensief is.” Ook kan er een meer natuurlijke doodsoorzaak zijn: een gevecht met een soortgenoot. Maar dan zou de vondst van een dode wolf voor de hand liggen.

De Zoogdiervereniging is ongerust. De angst bij wolvenliefhebbers is ook aangejaagd door berichten uit Vlaanderen, waar grootschalig onderzoek wordt verricht, compleet met drones, naar de verdwijning van wolvin Naya en haar welpen.

Inspecties van het agentschap Natuur en Bos, van de Vlaamse overheid, hebben recent een uit staaldraad vervaardigde strop aangetroffen.

Lees ook: De wolf, nuttig dier of overbodige killer?

Ook is een jeep staande gehouden met twee jagers die, in een terrein zonder jachtrechten, „elk een geladen en schietklaar jachtgeweer binnen handbereik hadden”. De conclusie: „Het valt aan te nemen dat, als de wolvin werd omgebracht, de plegers van dat milieumisdrijf opzettelijk het nestelgebied van de wolvin zijn binnengedrongen om daar gericht en opzettelijk de wolvin met haar welpen op het nest te gaan zoeken en ze daar te doden.”

Het klinkt als een angstig sprookje. Toch zou het de gemene werkelijkheid kunnen zijn. Ook in Nederland. Willen de wolven zich alsjeblieft weer snel melden?