Voetbal

Cardiff City gaat in beroep bij het CAS over transfergeld van overleden Sala

Cardiff City gaat officieel in beroep tegen de beslissing van de FIFA over het transfergeld van de overleden Argentijnse voetballer Emiliano Sala. De wereldvoetbalbond bepaalde dat de club uit Wales zes miljoen euro aan Nantes moet betalen voor de transfer. Cardiff stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne om deze beslissing aan te vechten.

Cardiff nam Sala in de winterstop over van Nantes. De 28-jarige spits kwam echter op weg naar zijn nieuwe club om het leven, toen het kleine vliegtuig waar hij in zat, neerstortte boven zee. Cardiff en Nantes konden vervolgens met elkaar niet tot een oplossing komen over de financiële afhandeling van de transfer. Volgens de FIFA komt het bedrag van zes miljoen euro overeen met de eerste termijnbetaling die Cardiff had moeten voldoen. Het totale transferbedrag van Sala lag naar verluidt tussen de 15 en 20 miljoen euro.

De club laat in een schriftelijke verklaring weten „extreem teleurgesteld” te zijn in het oordeel van de FIFA. „We zullen in beroep gaan bij het CAS om daar een uitspraak te krijgen die alle relevante contractinformatie omvat en duidelijkheid schept over de juridische relatie tussen de twee clubs”, meldt Cardiff. Voorzitter Mehmet Dalman had begin dit jaar nog gezegd dat zijn club zou betalen wanneer de FIFA dat zou gelasten.

Cardiff City, dat uitkomt in de Championship – het tweede niveau in het Verenigd Koninkrijk - is van mening dat de transfer niet rechtsgeldig is. „Er is overduidelijk bewijs dat het akkoord over de transfer nooit is afgerond wat betreft meerdere contractuele verplichtingen waar Nantes om had gevraagd, waardoor het niet geldig is”, schrijft Cardiff.

Bij het vliegtuigongeluk op 21 januari van dit jaar vond naast de voetballer ook piloot David Ibbotson de dood. Diens lichaam is nooit gevonden. Dat van Sala werd drie weken nadat het vliegtuig van de radar verdween geborgen. (NRC/ANP)