Uitzendrechten

Inkomsten sportrechten fors omhoog door online kijken

De opkomst van online-videodiensten van onder meer Amazon, Google en Facebook stuwt de komende jaren de inkomsten van sportcompetities en -toernooien naar grote hoogten. Volgens het Britse bureau RethinkTV verdienen de grote sportcompetities in 2025 samen 85,1 miljard dollar (78 miljard euro) met de verkoop van uitzendrechten. In 2018 was dat 48,6 miljard dollar. Champions League en Europa League (voetbal) passeren binnen zeven jaar de Nationale Football League (NFL, American football) als duurste tv-sport. Het Europees voetbal zou in 2025 wereldwijd 12,1 miljard dollar opbrengen, tegen 3,6 miljard in 2018. Dat komt door meer concurrentie tussen online en traditionele tv en door meer interesse uit Latijns-Amerika en de Arabische landen. De NFL groeit van 7,2 miljard (2018) naar 9,5 miljard (2025).

Met name Amazon manifesteert zich als een concurrent voor de gewone zenders in de strijd om (live) sport. Het bedrijf kocht al de rechten van een deel van de NFL, de Engelse Premier League (voetbal) en ATP-tennis. RethinkTV ziet ook problemen: jongeren onder 25 jaar zullen minder (live) sport op tv kijken. Ook krijgen videodiensten en tv-zenders concurrentie van bonden zelf. Zie de eigen kijkdiensten van de Europese voetbalbond (UEFA.tv) en het Amerikaanse honkbal (MLB.tv). (NRC)