Uitspraak

Europees Hof van Justitie: vooraf aangevinkte cookie ongeldig

Websites die bezoekers vragen om hun persoonlijke gegevens te mogen verzamelen, kunnen dat niet langer doen door alvast het vakje voor zogenoemde cookies aan te vinken. Internetgebruikers moeten er ‘actief’ mee instemmen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie deze week bepaald. Europese regels zijn bedoeld om het privéleven van internetgebruikers te beschermen tegen partijen die zonder dat ze het weten hun surfgedrag willen volgen.

Het Europees Hof deed deze week uitspraak in een zaak over een onlineloterij van het Duitse webbedrijf Planet49. Wie wilde meedoen aan de loterij moest via een standaard aangevinkt vakje toestemming verlenen voor het plaatsen van cookies. Die bestandjes op pc of mobiel van de gebruiker, werden toegepast om informatie te verzamelen om reclame te maken voor commerciële partners. Duitse consumentenorganisaties stapten naar de rechter, die vervolgens bij het Europees Hof vroeg om uitleg over de regels rond privacybescherming.

Het hof benadrukt dat toestemming voor het gebruik van gegevens niet rechtsgeldig is als iemand alleen maar op de knop voor deelname aan de loterij heeft gedrukt. Daarvoor moet echt duidelijk zijn waarmee wordt ingestemd. Aanbieders van digitale diensten moeten onder meer aan de gebruiker melden hoelang de cookies actief blijven en of andere bedrijven er toegang tot hebben. (ANP)